Zwartblesfokkerij 't Leuvensveld


Het ras

De zwartbles is een schapenras dat waarschijnlijk afstamt van het Schoonebeker heideschaap, dat vroeger (en ook nu nog wel) gehouden werd in vooral Drenthe en Friesland. Onder de Schoonebeekers kwamen en komen exemplaren voor met de voor de zwartbles zo karakteristieke witte bles. Door selectie is waarschijnlijk de zwartbles ontstaan. Door de eerste zwartblesfokkers is gekruist met het melkschaap en de Texelaar. In 1975 waren er niet meer dan zo'n 500 zwartblessen, waarvan vele niet erg raszuiver. Sindsdien is er veel veranderd. Velen zijn het ras gaan waarderen om de uitstekende gebruikseigenschappen en (niet in de laatste plaats) het fraaie uiterlijk. In 2006 waren er meer dan 4000 schapen geregistreerd bij hetNederlands Zwartbles Schapenstamboek (NZS).

De zwartbles is een groot, goed bespierd en stevig schaap. Het staat hoog op de poten, heeft een lange, bewolde staart en is ongehoornd, de oren staan horizontaal. De zwartbles heeft als typische kenmerken een bruinzwarte vacht met op de kop een lange witte bles (waar het zijn naam aan dankt), witte sokken aan tenminste de beide achterpoten en een wit puntje aan de staart. 
Bij de ooien zien de stamboekfokkers graag een wigvorm, met veel ruimte voor de lammeren Ún (wat in de laatste weken van de dracht essentieel is) ook voldoende ruimte voor onder meer de pens (voldoende voeropname).Verder ziet men graag een opgeheven houding, lengte, inhoud en een vloeiende ruglijn. Goede moedereigenschappen en probleemloos beenwerk zijn essentieel.De wol is over het algemeen grof van structuur. 

Het schaap is goed vruchtbaar en werpt meestal een twee- of drieling. De bevalling gaat vrijwel altijd gemakkelijk. De zwartbles geeft overvloedig melk en de lammeren groeien snel.