Zwartblesfokkerij 't Leuvensveld


NZS - Nederlands Zwartbles Schapenstamboek

Door het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek worden alle gegevens van de raszuivere zwartblessen bijgehouden en wordt het fokdoel vastgesteld. Het is in de fokkerij erg belangrijk om te weten welke prestaties het voorgeslacht en verdere familieleden van de fokdieren hebben geleverd. De goede eigenschappen van de Zwartbles zijn door selectie verkregen. Het fokken met raszuivere dieren maakt de kans groot dat de goede eigenschappen van de ouders terug te vinden zijn in de lammeren.

Het NZS organiseert elk jaar kijkdagen en keuringen. Dit biedt de gelegenheid dieren onderling te vergelijken en de voortgang te toetsen. Hierbij moet ook het sociale aspect niet onderschat worden. Op dit soort dagen wordt in de wandelgangen heel wat kennis uitgewisseld.

Voor de hobbyist biedt het NZS in de eerste plaats de mogelijkheid met allerlei vragen geholpen te worden door collega-schapenhouders. Ook biedt de NZS informatiemap voor iedereen veel waardevolle informatie. Het officiŽle orgaan van het NZS heet “De Zwartbles”. In “De Zwartbles” worden naast actuele informatie betreffende de fokkerij ook vaak erg nuttige artikelen geschreven over voeding, diergezondheid, enzovoorts.

Tekst uit bron: NZS.nl