Maakt schilderijen op doek en paneel in acryl, gemengde technieken op papier en grafiek.

Rob Weddepohl  (Warnsveld 1934) werd niet voor kunstenaar in de wieg gelegd. Hoewel hij van jongs af tekende op alles wat hij tegenkwam werd van hem verwacht dat hij te zijner tijd in het familiebedrijf zou gaan werken en hij volgde zijn opleiding dan ook niet op een kunstacademie, maar op Nijenrode, waar hij bedrijfskunde studeerde.
Hij ging het zakenleven in, maar was in de gelegenheid, tijdens zijn verblijf in Spanje (van 1960 tot 62) schilderlessen te volgen aan de kunstacademie in Sevilla. Na zijn terugkeer in Nederland was hij gedurende de jaren 1965 tot 70 lid van de Apeldoornse kunstenaarsvereniging “de Bent”. Hij exposeerde regelmatig in binnen en buitenland en genoot bekendheid met zijn geschilderde kunststof reliëfs.

Van 1970 tot 1983 weerhield een leidinggevende functie in het bedrijfsleven hem van verdere artistieke ontplooiing. De creatieve kant van het ondernemerschap vormde echter een grote uitdaging voor hem. In 1983 vertrok hij naar Australië met zijn gezin om daar in 1984 de draad van de kunst weer op te pakken. Het bloed kroop immers waar het niet gaan kon en vanaf dat moment is hij alleen nog als beeldend kunstenaar werkzaam. In die periode vormde het reizen een van de grootste inspiratiebronnen voor zijn schilderijen, waarvan de “outback paintings” een belangrijk onderdeel vormen.

Na een verblijf van enige jaren in Australië en daarna in Doesburg woont en werkt Rob Weddepohl sinds 1992 weer in Apeldoorn. Zijn werk houdt zich niet in eerste instantie bezig met waarnemingskwesties, maar met belevingsprocessen. De betekenis van zijn werk kan het beste gevonden worden in het tot elkaar brengen van ervaring, beleving en het beeld. De structuur van een landschap en de werking van de ruimte en het licht probeert hij als gelijkwaardige componenten te beschouwen. Titels zijn daarbij vaak misleidend, zij dekken bij lange na niet de inhoud van het werk. In plaats daarvan benoemt hij een serie, die is ontstaan uit eenzelfde idee of onderwerp.
Iemand beschreef zijn werk als een synthese tussen natuur en verbeelding. In zijn landschappen van de verbeelding tracht hij zoveel ruimte te scheppen, dat de toeschouwer er vrijelijk binnen kan treden en rondreizen. De kern van zijn werk wordt gevormd door de series “New Found Landscapes”, waarin zijn visie op en interpretatie van het landschap hun definitieve gestalte krijgen.
 

SHORT BIOGRAPHY ROB WEDDEPOHL

Rob Weddepohl was born on the first of September 1934 into a business family.

Despite of his early promise, it was at first not obvious that he was predestined to become an artist. After completing his studies in business administration at Nijenrode University in 1958 he stayed in Spain for a couple of years, where he had the opportunity to follow lessons in painting at the art academy (escuela de bellas artes “Reina Isabel”) of Sevilla.

Once back in Holland he became an active member of the artists-association “ de Bent” in Apeldoorn. During this period he received recognition for his painted plastic-reliefs. In the early seventies he was forced by his job to give up painting.

From 1982 till 1985 Rob Weddepohl lived in Australia, where he once more started painting. Inspired by the magic of the Australian landscapes he changed direction and followed the path which led tot his current “new found landscapes”. Since his return to Holland he settled in Apeldoorn again and dedicated himself entirely to painting. That he is known not only in Holland is witnessed by the fact that his work was shown in art galleries in Australia, the United States and Germany.
 

home

werken op doek

werken op paneel

werken op handgeschept papier

werken op papier

exposities

publicaties
 

informatie

ROB WEDDEPOHL
OLIESLAGERSHORST 233
7328 NP APELDOORN
ATELIER: VERZETSTRIJDERSPARK 16 7314LD  APELDOORN.
TEL.055-8444029
E-MAIL: info@weddepohl.nl

Atelierbezoek.
U bent welkom voor een bezoek aan mijn lichte en ruime atelier aan het Verzetsstrijderpark 16 (achter Marialust) in Apeldoorn. U kunt daarvoor een telefonische afspraak met mij maken

Overzichttentoonstelling 055
CODA museum   klik hier