Biografie
Discografie
totaal overzicht
vrienden van Ais
Wist u dat
Start


            

Ais Lawalata , als artiest beter bekend als Ais Lawa-Lata, heeft in zijn muzikale loopbaan zoveel bijnamen gekregen als trendsetter van eigentijdse Molukse traditionals en gospelsongs: 'the godfather of Moluccan Soul', 'ambassadeur van het Molukse lied' en 'de Molukse Frank Sinatra, Lee Towers of Andre Hazes'."


Zijn stem leent zich dan ook bij uitstek voor wat Amerikanen A.O.R. noemen, adult orientated rock, ofwel popmuziek die ook ouderen aanspreken.."aldus een citaat uit Elsevier Magazine over Ais Lawa-Lata, wiens muziek is uitgegroeid tot een ware professie.


Zijn muzikaal avontuur begon in 1959 als Ais zanger bij The Last Boys en Big Jim Brown and the Impacts in de zeventiger jaren.


Met de Shaffy's werkte hij, van 1974 - 1981, mee aan een aantal seizoenen theatervoorstellingen met Ramses Shaffy en Liesbeth List en deed hij in1983 een musical met Natascha Emanuels, Jules Hamel en Cilly Dartell: Ik pak m'n boeltje bij mekaar en ga m'n eigen weg.


Onder de artiestennaam Jamy Lloyd kwam zijn single 'Everybody loves somebody' (EMI) uit en onder zijn eigen naam de single 'The Prisoner' (Mercury) en in 1980 zijn eerste LP: Ambon Manise.


Nationale bekendheid kreeg hij toen Wieteke van Dort, die zijn kwaliteiten kende, hem vroeg enkele traditionele Zuid-Molukse liedjes in haar Late Late Lien Show ten gehore te brengen op TV en in theaters.


Door zijn samenwerking met Wieteke van Dort is ook de duetten CD 'The Late Late Lien Evergreen Show' op de markt gebracht.


In opdracht van de organisatie van het Boekenbal heeft Ais een eigen bewerking gemaakt van Jacques Brels 'Ne me quitte pas' ('Ga niet weg van mij') op het boekenbal uitgevoerd door Willem Nijholt, Gerrie van der Klei en Erik Brey.


Behalve als tekstschrijver en arrangeur is hij actief als producer voor diverse projecten. De CD compilatie 'Ambon Manise' met diverse Molukse artiesten, onder wie Massada en de Suara Maluku Band (met o.m. Julya Lo'ko, Nippy Noya en Chris Latul), is hier een voorbeeld van.


Ais kreeg een rol in een reclamespot van Oryza Rijst, een uitnodiging voor de Surprise Show van Henny Huisman, deed mee aan het programma 'Zo vader zo zoon' en 'Oude Liefdes' en was Special Guest in het programma 'Hitbingo' van Irene Moors.


Onvergetelijk waren de rechtstreekse televisie-uitzending op 5 mei 1985 in het kader van de viering van het veertigste bevrijdingsfeest waar hij in Ahoy samen met Wieteke van Dort optrad in aanwezigheid van de koninklijke familie, optredens op speciale gelegenheden voor prins Bernard en prins Claus en toen hij in 1999 voor de koningin in Houten zong dat op televisie werd uitgezonden.


Succesvol waren de vier optredens in Ahoy bij Lee Towers "Gala of the Year"


in 1993 en de lancering van de eerste gospel CD 'Tanda Mata' die tot CD van de maand juli 1996 van Radio 2 is gekozen.


Munich Records bracht in mei 2002 de CD Rasae met een clip uit. In juni 2003 volgde het Nederlands--talige album ' Jij hoort bij mij '.


En in april 2004 de jubileum-cd ' Silver Moments ' samen met Wieteke van Dort. Ais sloot het jaar 2004 af met de CD-single het Onze Vader.


In 2005 een gospel album Anak anak satu Bapa, in 2006 CD Senang Evergreens, in 2007 de DVD Baronda en begin 2008 de DVD Tanda Mata.


In 2009 werden de albums My Maluku, Hello en de cd Songs from Indonesia,met Undure, Gojang Sage van de LP Ambon Manise, waar Anita Meijer, Jody Pijper en Diana Marschal 30 jaren geleden de backing-vocals deden, opnieuw uitgebracht.


Ook heeft Ais het nieuwe album " Land van de zon", waarop hij ook gastvocalist is, van Wieteke van Dort mede geproduceerd. Het album kwam in mei 2009 uit.


Op 3 juni 2009 is Ais Ridder in de Orde van oranje Nassau.


In januari 2010 heeft Bintang Productions zijn nieuwe CD singel Iko Marinjo en Gandongé uitbracht als voorloper voor zijn nieuwe album.


Door platenmaatschappij T2 Entertainment in april 2010 uitgebrachte dubbelcd AÏS LAWA-LATA PRESENTS AMBON MANISÉ is in april 2011 opnieuw uit evenals de succesvolle Gospel DVD TANDA MATA


In februari 2011 bracht RoodHitBlauw Producties de nederlandstalige duet-single van Aïs met Adriana Romijn uit: Jij hoort bij mij en in 2012 de dubbel-cd: Aïs Lawa-Lata presents SENANG 2-BE-1, daarna in december 2013 de maxi single: de Vloedlijn en een re-release van het album Silver Moments in februari 2014, die beiden ook te downloaden zijn, gevolgd in oktober 2014 door de re-release van Jij hoort bij mij aangevuld met 7 tracks waaronder ook We zullen doorgaan van Ramses Shaffy.


Sinds mei 1982 heeft Aïs een vriendenclub, die per januari 2011, op verzoek van Aïs, is opgehouden te bestaan, om een andere weg in te slaan en niemand verplicht contributie te betalen en nu een vrije muzikale rol heeft om informaties op de site te zetten.


e-mail: Aismusicinfo@yahoo.com

  

Biografie

Aïs Lawa-Lata Site