» Slang in de klas

  » Logboek 1

  » Logboek 2

  » Logboek 3
  » Logboek 4
  » Logboek 5
  » Webcam

  » Care-sheet
  » Wallpapers
  » Kleurplaten
  » Quiz

  » Leuke links

Juni 2008

Augustus 2008

Juli 2009

Augustus 2009

Juni 2008
Kaa heeft weer heel lang niet gegeten, vanaf oktober tot eind februari. Zijn eetpatroon is daarna echter niet bepaald regelmatig geweest. Eind februari heeft hij dus gegeten, in maart een keertje, in april weer niet en in mei weer een keertje en in juni weer niet. Kaa is nu net verhuisd naar zijn "logeeradres" voor de zomervakantie, dus we hopen dat-ie daar weer regelmatiger gaat eten en weer wat reserves kan opbouwen.


121 centimeter


Bijna 1,5 kg

Kaa is voor zijn verhuizing gewogen en gemeten. Hij weegt nu bijna 1,5 kilo en is 121 cm lang. Dat valt dus helemaal niet tegen na zijn lange vastentijd en onregelmatig eten. Het mag wel iets meer zijn en zeker als Kaa een vrouwtje mocht zijn. Als je met een vrouwtjeskoningspython wilt kweken dan zorgen veel hobbykwekers ervoor dat de slang 2 tot 3 jaar is en minimaal 1500 – 1600 gram weegt. Vaak wegen de vrouwtjes meer dan 2000 gram, maar dat is ook afhankelijk van de leeftijd en vooral van de lengte van de slang. De mannetjes mogen iets jonger (1,5 tot 2 jaar) en lichter zijn. Mannetjes van 800 - 900 gram zijn prima op gewicht om te kweken. Lichter en jonger kan ook wel. Mannetjes van 9 maanden en 600 gram kunnen bijvoorbeeld ook al paarrijp zijn, maar omdat het paren (voor mannetje en vrouwtje) en vooral het eieren leggen voor het vrouwtje toch een hele inspanning is, houden hobbykwekers vaak een wat ruimere marge aan. Denk eraan dat je vooral het gewicht t.o.v. de lengte moet bekijken en niet (alleen) de leeftijd. Het blijft namelijk vooral een gewichtskwestie. De leeftijd is met name een indicatie voor de slangenhouder om te weten hoe lang dit ongeveer moet duren voor het dier op kweekgewicht is.

We zijn trouwens een maandje geleden ook overgestapt op weer een nieuwe bodembedekking. Kaa was namelijk een paar keer niet zo mooi in één stuk verveld. Dat hoeft niet altijd wat te betekenen, maar met turf is de relatieve luchtvochtigheid wellicht nóg beter op peil te houden. Je moet er wel op letten dat er geen meststoffen in de turf zitten. Een andere slangenhouder had nog een tip: meng de turf met reptibark, dat ziet er ook nog eens mooi uit! Dat hebben we dus ook gedaan.
En jawel... de laatste keer is Kaa weer mooi en bijna in één stuk verveld! Hij had helaas alleen met het schuren het gedeelte van zijn kop en nekkie kapot gemaakt (niet zijn echte kop en nek, maar het velletje dat hij af heeft geworpen).


Gewone turf...
 


... en gemengd met reptibark
 


Gebruik turf zonder meststoffen.

De webcam is tot nu toe niet zo'n succes geworden. Het werkt allemaal wel, maar de gebruikte laptop slaat steeds na een uurtje of zo af. En waar dat door komt? Trouwens... ook al doet de webcam het... in de wintermaanden is het 's avonds hartstikke donker in de klas en in de bak en dan zie je helemaal niks.
We hebben het er verder maar even bij laten liggen en nog niet naar een oplossing gezocht. Maar dat komt vast nog wel een keertje.

Augustus 2008
Ook thuis is de eetlust niet echt terug gekomen. Begin augustus dan maar twee gerbils besteld (want eentje was echt te weinig). Gerbils (woenstijnratjes) schijnen namelijk een onweerstaanbare lekkernij te zijn voor de python regius.
Toen ik ze ging ophalen, had de dierenzaak er echter maar ééntje voor me. Nou ja... die dan maar proberen. Nou zeg... metéén had-ie de gerbil te pakken. Ondertussen had ik nog een rat in een schuurtje zitten die ik al twee maanden aan het vetmesten was omdat Kaa maar niet wilde eten. Wacht eens even... misschien hangt er nog wel wat gerbillucht of zo in het terrarium... zou ik die rat nog eens erbij zetten? En wat denk je... de rat greep-ie daarna ook meteen! Dus de volgende keer weer eerst een rat proberen en als Kaa niet wil eten, dan maar weer eerst een gerbil.

Nou zeg... meneer of mevrouw neemt dus geen genoegen meer met alleen een hoofdgerecht... ik ben benieuwd wanneer-ie ook een toetje moet hebben

Maar we hebben dus weer wat bijgeleerd. Ik dacht dat ik nu altijd gerbils zou moeten voeren, want als de koningspython eenmaal aan de gerbils is, krijg je hem er eigenlijk niet meer vanaf. Maar de eetlust opwekken met een gerbil is dus ook een mogelijkheid! Ik ben benieuwd hoe lang dit zo zal gaan.

Verder gaat het prima met Kaa. We zijn nu wel overgestapt op alléén maar turf i.p.v. een mengsel van turf en reptibark (maar dat kwam eigenlijk omdat de reptibark bij de dierenzaak op was) Het leek mij geen gezicht, alleen maar die aarde in de bak. Maar dat valt nog reuze mee, het ziet er zelfs natuurlijker uit. En omdat Kaa niet meer in een curver eet, is dit ook beter voor het geval iets van de bodembedekking mee naar binnen zou gaan tijdens de maaltijd.

Genoeg gekletst... tijd voor een fotootje:

Juli 2009
Het is alweer een tijdje geleden, maar het gaat allemaal prima met Kaa. Inmiddels zijn we overgestapt op het alleen nog maar voeren van gerbils. Omdat die wat kleiner zijn voeren we nu ongeveer wekelijks één (volwassen) gerbil. Het voordeel is dat Kaa die woestijnratjes goed eet en dat gerbils niet té groot kunnen worden. Ook met gerbils stopt Kaa in de winter met eten, en de gerbils die er toen nog waren, hebben gewoon gezellig overwinterd. Voor de gerbils is daarom een grotere knaagdierenkooi aangeschaft.

Gerbils hebben ook een nadeel: ze zijn behoorlijk duur! Wij kopen ze in een dierenzaak in de buurt en zijn daarom zo'n 11 euro per stuk kwijt! Maar omdat Kaa toch in de winter 6 maanden stopt met eten en we maar één slang hebben, is dat wel te doen. Ga anders op zoek naar een slangenhouder die zelf gerbils kweekt (of begin zelf met gerbils te kweken!). Een ander nadeel: de gerbils uit de dierenzaak zijn niet altijd groot genoeg, dus we kopen steeds 'een voorraadje' om ze thuis nog groter te laten worden... en die gerbils verzorgen kost inmiddels meer tijd en moeite dan het verzorgen van Kaa!

Aan het einde van het schooljaar was het natuurlijk weer eens tijd voor een fotosessie. We vonden allemaal dat Kaa er 'groter' uitzag en 'zwaarder' voelde. Nou, dat klopte ook wel bij controle: Kaa weegt nu 1800 gram. Het meten is niet helemaal gelukt (de foto was niet recht van boven gemaakt, Kaa ging er vandoor...), dus dat doen we binnenkort nog even over.


1800 gram

 


Kaa is een stevige en grote jongen!

 


Ho... hier blijven!

Augustus 2009
Geen verslag over Kaa, maar van een bezoekje aan Terrazoo in Duitsland. Da's op maar 45 minuten rijden van Nijmegen, dus daar moest een kijkje genomen worden. De dieren zitten daar in prachtige terraria, alles is er heel mooi en schoon... en het personeel heel vriendelijk. Jammer alleen dat alles in het Duits is (voor mij wel goed te volgen, maar voor veel kinderen is dat wat te moeilijk). Zie ook www.terrazoo.de


Terraria buiten.
 


Groot buitenterrarium voor adders.
 


Jawel... de adder.
 


Ratelslang verstopt in het zand.
 


Terrarium van ratelslang.
 


Ratelslang van dichtbij.
 


Nagebouwde termietenheuvel voor neefje van Kaa
(linksonder)
 


Hier zie je het neefje van Kaa van dichtbij

 


Tijgerpython aan de wandel.
 


Gaboen pofadder
 


Albino cobra
 


Geen slang... maar erg indrukwekkend:
op 50 cm afstand van een echte nijlkrokodil

Meestal liggen slangen de hele dag stil en vaak ook nog verstopt. In Terrazoo lagen de meeste slangen echter goed in het zicht. En daarbij hadden de cobra en de twee tijgerpythons het ook nog eens op hun heupen, want ze waren urenlang "aan de wandel". De cobra was zelfs nog even aan het drinken.
Daar zijn natuurlijk twee korte filmpjes van gemaakt!


Klik op het plaatje: filmpje van de cobra.


Klik op het plaatje: filmpje van de tijgerpython.