» Slang in de klas

  » Logboek 1

  » Logboek 2

  » Logboek 3
  » Logboek 4
  » Logboek 5
  » Webcam

  » Care-sheet
  » Wallpapers
  » Kleurplaten
  » Quiz

  » Leuke links

April 2006

Mei 2006

Juni 2006

Juli 2006

April 2006
Zoals je in logboek 1 kunt lezen heeft Kaa een hele tijd niet gegeten. Met levende prooidieren hebben we hem weer aan het eten gekregen. Dan twijfelt hij niet, maar slaat hij vrijwel meteen toe. We hebben Kaa ook een keer in de kring gevoerd, zodat alle kinderen konden kijken als ze het wilden. Het was wel heel fascinerend (op-en-top live natuuronderwijs...) maar veel kinderen vonden het toch ook wel rg zielig voor de muis. Voorlopig zullen we dan ook niet meer onder schooltijd voeren....

Hieronder een fotoverslag van het voeren van een levend halfwas ratje. Dode prooien blijft hij meestal nog weigeren. Als Kaa zo doorgaat, dan zal hij spoedig weer wat meer op gewicht zijn. Tch willen we hem graag weer op dode prooien hebben. Dat ziet er namelijk minder zielig uit, het is gemakkelijker (diepvries) en ook niet zo gevaarlijk voor Kaa, want een rat zou Kaa ook nog flink kunnen bezeren!! Binnenkort maar weer eens proberen met een kleiner levend muisje en dan een dood halfwas ratje 'er achteraan schuiven'

Mei 2006
Op dode prooi overzetten lukt nog steeds niet. Na een klein levend muisje een dood halfwas ratje er achteraan schuiven lukt vaak wel. Uit zichzelf heeft-ie echter totaal geen interesse in dode prooi. Met een beetje pech zitten we nu voor altijd vast aan levende prooidieren...
We zien Kaa nu wel zienderogen groeien. Hij is weer gemeten en hij is nu zo'n 77 cm lang. Hij wordt eindelijk ook wat dikker. Hij weegt nu ongeveer 350 gram en is nog steeds onder zijn gewicht voor een slang van bijna een jaar en met zijn lengte, maar het gaat weer de goede kant op! Omdat hij nu weer eet, gaat hij ook weer regelmatig poepen en plassen.
Doordat slangen een lang gerekt lichaam hebben, zijn de organen veranderd of verplaatst. Ook ontbreekt de urineblaas. Daarom plast een slang niet zoals de zoogdieren. Urine van Kaa lijkt eigenlijk nog het meest op een hard vogelpoepje. Meestal is dat trouwens wit, maar op de foto hieronder zie je ook een groen/bruin-achtig bolletje (de kleur op de foto is trouwens meer bruin dan groen). De drolletjes van Kaa zijn ongeveer zo groot als een kleine hondendrol (van een teckel of zo...).


poep van Kaa (een soort 'teckel-drol')


plas van Kaa (een soort 'vogelpoepje')


Kaa op de weegschaal: bijna 350 gram (en 77 cm lang)

Juni 2006
Met een slang in de klas kan een spreekbeurt over reptielen natuurlijk niet uitblijven
Er werd goed verteld en er waren prachtige spullen geleend van reptielenzoo Serpo in Delft (www.serpo.nl), waaronder een gigantisch slangenvel, enkele vervellingen, een opgezette krokodil, een ratel van een ratelslang, een giftand en nog meer.
En natuurlijk kreeg Kaa ook een plekje op de presentatietafel! Daarna mochten de kinderen Kaa weer een keertje vasthouden. De laatste keer dat ze hem mochten vasthouden was in december 2005, dus nu merkten ze goed dat Kaa al flink was gegroeid. Er zat zo'n lange tijd tussen omdat Kaa een hele periode niet meer at en we hem dus goed met rust moesten laten. Trouwens, het is ook niet goed om slangen, en zker de python regius, veel te hanteren.

In de zomervakantie gaat Kaa mee naar huis... lekker logeren. We zijn benieuwd of de verhuizing hem niet teveel stress oplevert en of-ie zal blijven eten. Van tevoren nog maar lekker even een ratje gevoerd. Hieronder een filmpje hoe Kaa een ratje verorbert:


Klik op het plaatje

Juli 2006
Hieronder zie je foto's van het "logeerterrarium" van Kaa. Aan de linkerkant komt nog zo'n lampenkap met een rode nachtlamp, aangesloten op een thermostaat (zodat de nachttemperatuur niet onder de 23 graden zakt).
En jahaaaa, Kaa heeft ook op zijn logeeradres al een keer gegeten! Dus dat gaat voorlopig allemaal prima. Het is ook leuk om Kaa 's avonds wat meer te zien, want dan sjokt-ie veel meer door zijn bak dan overdag (dan ligt-ie meestal te pitten).

 

 

Op de laatste foto rechts zie je dat Kaa een plekje aan het zoeken is om lekker "uit te buiken" na de maaltijd. Er waren geen ratjes meer in de dierenzaak, dus hij heeft twee muizen op. Het lijkt wel alsof hij de muizen veel sneller grijpt dan de ratjes. Vreemd... hoe zou dat komen? Het is bekend dat slangen, en vooral de koningspython, soms rare voorkeuren hebben voor bepaalde prooien of zelfs kleuren van de prooien. Maar het schijnt ook zo te zijn dat je beter n grote prooi kunt aanbieden (een ratje bijvoorbeeld) dan meerdere kleine prooien (muizen bijvoorbeeld). Hmmm... toch maar eens her en der gaan informeren.
Kaa is ook weer gemeten en gewogen. Hij weegt nu ongeveer 600 gram en hij is zo'n 82 centimeter lang. Het wordt al een 'echte slang'

Een bezoekje aan reptielenzoo Serpo in Delft
Hieronder voor de verandering eens een keertje geen foto's van Kaa, maar van een bezoekje aan de reptielenzoo Serpo in Delft (www.serpo.nl). Maar op n van de foto's staat tch een koningspython... een neefje van Kaa


Egyptische cobra

 


Gaboenadder

 


Jameson's zwart staart mamba

 


Koningspython, het neefje van Kaa

 


Spuwende cobra (Naja naja sputatrix)

 


Spuwende cobra (Naja pallida)

 


Zwarte mamba

 


Netpython (in vervelling, let op de ogen!)

 


Rotspython

 


Rotspython

 


Texaanse ratelslang (crotalus atrox)


Texaanse ratelslang (crotalus atrox)