» Slang in de klas

  » Logboek 1
  » Logboek 2

  » Logboek 3
  » Logboek 4
  » Logboek 5
  » Webcam

  » Care-sheet
  » Wallpapers
  » Kleurplaten
  » Quiz

  » Leuke links

Juli - okt. 2005

Dec. 2005

Jan. 2006

Febr. 2006

Juli - okt. 2005
Kaa is hier een paar weken oud. De exacte geboortedatum weten we helaas niet. Het zal in mei/juni 2005 zijn geweest. Als een klein 'hoopje slang' past hij in je handpalm.


September/oktober 2005:

Met een speciaal computerprogrammaatje is Kaa gemeten: hij is 51 cm lang. Hij is wel veel te licht: hij weegt iets meer dan 100 gram, dus hij moet wat grotere prooien krijgen. Er wordt dan ook overgestapt op kleine muizen i.p.v. de baby-ratjes die hij tot dan toe kreeg. 

Dec. 2005
Kaa krijgt een nieuw terrarium. Wauw! Het terrarium is 110cm x 50cm x 60cm (lengte x breedte x hoogte). Er zit een verwarmingsmat in, een TL-lamp met een elektronisch voorschakelarmatuur (want bij een gewone TL-lamp 'flikkert' het licht steeds - mensen zien dat nauwelijks maar reptielen wel), een spot, een thermostaat om de nachttemperatuur op peil te houden en een rode nachtspot (rood licht zien reptielen niet) die op deze thermostaat is aangesloten.

Bijna alle kinderen (23 van de 24) hebben Kaa al een keertje vast gehad. De eerste keer was na een maandje of twee en de laatste keer in december 2005. Hij was al weer een stukkie gegroeid! We pakken Kaa niet al te vaak vast, want een slang is natuurlijk geen knuffelbeest.

 

Januari 2006.
Kaa is weer gemeten en gewogen. Hij is nu zo'n 62 cm lang en hij is verdubbeld in gewicht (iets meer dan 200 gram). Dat gaat dus de goede kant op.

Als Kaa gaat vervellen krijgt hij een melkachtige witte waas over de ogen. Dat trekt na enkele dagen weer weg en daarna gaat-ie binnen enkele dagen vervellen. Het is dan zaak om de relatieve luchtvochtigheid in het terrarium goed op peil te houden, zodat hij gemakkelijk kan vervellen.


Kaa is verveld. Het velletje heb ik helaas wat stukgetrokken toen ik het wilde controleren (je moet altijd goed kijken of de oogkapjes er ook af zijn gegaan en de slang zelf controleren op eventuele restjes, bijvoorbeeld aan de staartpunt). Later heb ik het velletje wat nat gemaakt en toen ging het uit elkaar halen veel beter. Nou ja... weer wat geleerd voor de volgende keer.

Na het vervellen zijn de slangen op hun mooist - de kleuren zien er dan echt schitterend uit. Op een foto kun je dat helaas niet zo goed zien, maar ik heb het toch geprobeerd:

Februari 2006.
Met zo'n mooie nieuwe bak verwacht je toch dat Kaa de vlag uit hangt en een feestje bouwt... mooi niet, dus! Hij stopte zelfs met eten! Ook het 's nachts opsluiten in een kleiner bakje met een dode muis hielp niet (in het verleden at hij de muis dan 's nachts wel).
Misschien is Kaa toch te snel in een groter terrarium geplaatst? Dus toen hebben we Kaa gedurende twee weken in een curverbak gezet en goed met rust gelaten. Ook dat hielp niet echt... één keer at hij een klein babyratje (en de andere drie liet hij liggen).

Na meer dan twee maanden zonder eten dan maar eens een levende prooi proberen. Een muisje gehaald bij de dierenzaak... en wat denk je? Tjakkaaa!! Aan de ene kant was het een fascinerend gezicht, maar aan de andere kant ook wel erg zielig voor het muisje... zo zit Fluffy het muisje nog te smullen en zich te wassen in zijn bakje en het volgende moment ligt ie in het terrarium in een wurggreep. Maar ja... Kaa heeft tenminste wel weer gegeten. Hieronder enkele foto's van het muisje en Kaa...

Een kleine week later at Kaa gelukkig weer een dode prooi, een flink ratje deze keer. En nu maar hopen dat hij blijft eten en weer een beetje op gewicht komt...