Karate algemeen
Karate algemeen


Karate betekent letterlijk "lege (kara) hand (te)". Het is een vechtkunst, die karakterontwikkeling door training beoogt, zodat de karateka iedere tastbare en ontastbare hindernis kan overwinnen.

Karate is een ongewapende verdedigingskunst, waarbij armen en benen systematisch worden getraind. Een onverwacht aanvallende vijand kan hiermee worden verslagen met een krachtsvertoon alsof er wapens worden gebruikt.

De karateka krijgt door veel oefening beheersing over alle lichaamsbewegingen, zoals buigen, springen en in evenwicht blijven. Hij leert lichaam en ledenmaten soepel als één geheel te bewegen. De technieken van Karate staan volledig onder kontrole van de wil van de karateka en ze worden gekontroleerd en spontaan naar het doel uitgevoerd.

Het grondmerk van alle technieken is “ Kimé ”. Kimé betekent dat er een explosieve aanval op het doel wordt uitgevoerd met de juiste techniek en met maximale kracht in de kortst mogelijke tijd. Kimé kan tot stand komen bij trappen, stoten of slaan, maar ook bij verdedingstechnieken. Oefening maakt lichaamsdelen tot wapens, die moeiteloos en doeltreffend gebruikt kunnen worden. Zelfbeheersing is hierbij een onontbeerlijke eigenschap, want wie anderen wil verslaan moet nl. eerst zichzelf overwinnen.

Het uiteindelijke doel van Karate is geen nederlaag of overwinning maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.