UCKERMAN.

Wapen van Vlotho

Genealogie Friedrich Uckerman  


Stamreeks Jacobus Frans Uckerman

   

De eerste Uckerman die wij tegenkomen in Nederland is Jobst Diederich later genaamd Jan Diederick.
Op 3 november 1763 geeft hij zijn attestatie af aan de Evangelisch Luthersche kerk te Amsterdam, komende van Vlotho.
Op 9 maart 1768 volgt zijn broer Jan Otto Ukkerman, die beurtelings zijn naam schrijft als Ukkerman of Uckerman.
Ook hun zuster Anna Margaretha komt uit Vlotho naar Amsterdam.

Van Jobst Dieterich en Johann Otto weten wij dat zij gedoopt zijn in Vlotho in der Evangelische Kirche St.Stephanus.
De Stephanus kerk was van oorsprong een kloosterkerk, behorende bij het nonnenklooster Segenstal.
De dikke muren getuigen hier nog van. De kerk werd gebouwd in 1325 en in 1560 overgenomen door de evangelische-luthersche kerkgemeenschap.
De kerk is nog steeds in gebruik en heeft een bijzonder mooi en rijk interieur, waaronder de zwevend engel die het doopvont vasthoudt.

Op de foto's klikken en U krijgt de originele afmeting.

De kerk heeft ook mooie gebrandschilderde ramen. ( zie hieronder een afbeelding)
Het is heel bijzonder om nu heden te weten dat je voorvader daar gedoopt is. Een historische kerk in een bijzonder mooie omgeving.
Vlotho ligt aan de Weser , oorspronkelijk Vlothowe = Flussaue. De bevolking in die tijd bestond in hoofzaak uit boeren en vissers.


Verreweg de bekendste Uckerman is Diedericus Rutgerus UCKERMAN, leeraar der Luthersche gemeente, geboren op 24-10-1773 te Amsterdam, gedoopt (Ev.luth.) op 24-10-1773 te Amsterdam (getuigen: Rutger Vliegensmit, Sibilla Catharina Vliegensmit), overleden op 28-01-1850 om 12.30 uur te Amsterdam op 76-jarige leeftijd. Op 17-06-1793 beroepen als predikant te Hoorn. In 1795 beroepen tot leeraar bij de luthersche gemeente te Enkhuizen,in het jaar 1797 was hij door de overheid genoodzaakt, zijn standplaats in Enkhuizen te verlaten, waar hij de eed van trouw aan de toenmalige staatsregering geweigerd had. In het jaar 1799 werd hij als eerste predikant, na de splitsing in Harlingen, te Harlingen beroepen. Hij vertrok in 1802 naar Hoorn en in ongeveer 1807 weer naar Enkhuizen en op 10 december 1817 naar Amsterdam.

Het makelaarsstokje ( foto's hieronder) behoorde toe aan Jan Hendrik Uckerman, hij was makelaar in Tabak.
Het makelaarsstokje is slechts 12 cm lang. Met dit stokje kreeg de makelaar toegang tot de tabaksbeurs om zaken te doen.