Infotheek chiari-achtige malformatie en syringomyelie bij de hond

 

Home

Wat kan ik doen als ik mijn hond van syringomyelie verdenk?

Wat is chairi malformatie en syringomyelie?

Documentaire ‘Pedigree dogs exposed’

Bij welke rassen komt het voor?

Zembla ‘Einde van de rashond’ / Fokverbod?

Artikelen over syringomyelie

Verhalen en achtergrondinfo van honden uit foto-overzicht

Foto-overzicht van honden met deze ziekte

Links / Forum voor eigenaren van honden met cm/sm

Beeldmateriaal

Contact / Gastenboek                  

 

Welkom op deze website

 

Gemaakt voor mijn 3 dappere hondjes; Ollie, Sergio en Poppy. Alledrie hebben ze de ziekte chiari-achtige malformatie en syringomyelie. Ollie en Sergio leven inmiddels niet meer, het enige wat ik nog voor ze kon doen, was ze uit hun lijden laten verlossen. Vooral Ollie heeft het erg zwaar gehad, omdat ik niet wist wat er met hem aan de hand was. Ook dierenartsen weten nog weinig over de ziekte chairi / syringomyelie, daarom heb ik te lang moeten zoeken om te weten te komen wat ik voor Ollie had kunnen doen. Na alles wat Ollie mee heeft moeten maken, heb ik mij voorgenomen er alles aan te doen wat ik kan, om ervoor te zorgen dat andere honden dit leed bespaard blijft. Zo kwam het idee om alle informatie over de ziekte overzichtelijk op een website te presenteren. Dit bespaart een hondeneigenaar veel zoekwerk en dus veel tijd.

 

Tijdens mijn zoektocht naar informatie over symptomen en behandeling van de ziekte, stuitte ik ook op veel informatie over de verspreiding van deze ziekte. Het is een erfelijke aandoening en er zijn rassen waarbij deze ziekte erg vaak voorkomt. Bij de Cavalier King Charles Spaniel heeft zelfs 97% van de populatie deze aandoening in meerdere of mindere mate! De enige manier om ervoor te zorgen dat deze percentages afnemen, is een goed fokbeleid bij de rasverenigingen. Daarom heb ik over deze materie ook informatie opgenomen. Zodat u als hondenliefhebber zich meer bewust wordt van wat er kan spelen in de wereld van de hondenfokkerij en een zo verantwoord mogelijke keuze kunt maken. In deze tijd kan het echt niet meer om zomaar in een impuls een hond aan te schaffen. Er is gewoonweg teveel ellende. Daarom zult u zorgvuldig van alles uit moeten zoeken, wat tijd kost. Natuurlijk klopt het niet dat u als ‘doodgewone hondeneigenaar’ een dergelijk uitgebreide studie moet doen, daarom zou er eigenlijk een keurmerk moeten komen wat duidelijkheid geeft. Maar zolang er geen keurmerk is, is zelf van alles uitzoeken en zorgvuldig te werk gaan het enige wat we kunnen doen om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van dierenleed.

 

Omdat de problematiek bij de Cavaliers al jaren lang speelt en bijna de gehele populatie is aangedaan, zijn er diverse organisaties die zich inzetten om het leed bij dit ras een halt toe te roepen. De stichting Dier & Recht wil om deze reden zelfs een fokverbod voor dit ras. Ook hier kunt u het nodige over vinden op deze site.

 

Door middel van bovenstaand keuzemenu heb ik geprobeerd alle informatie te ordenen. Mochten er nog onduidelijkheden of vragen zijn, dan hoor ik dat graag.

 

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Julie\Belangrijk\syringo\WebSyringo\index_files\image002.jpg

 

Van links naar rechts, mijn 3 honden Poppy, Sergio en Ollie.

Ollie en Sergio leven niet meer. Poppy nog wel, zij is nu 7 jaar. Het gaat op en af met haar en het blijft een moeilijk dilemma of wij haar nu in moeten laten slapen of niet. Telkens als je het besluit hebt genomen, leeft ze weer op en heeft weer een paar goede maanden. Tot nu toe blijft deze cyclus zich herhalen.

 

28 maart 2011: updates en nieuws

 

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar…….