"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Up Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              Redder

Home
Up
Apen
Papegaaien
Nertsen
Leguanen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 

Wat kan wandelen toch een aangename bezigheid zijn. Het prachtige winterzonnetje als vaste begeleider ver boven mijn hoofd. Geen wolk, zelfs geen streep van een vliegtuig. Blauw, zoals alleen de atmosfeer boven mij blauw kan zijn. Koud en toch warm.

Voor mij  het bos, waar het pad waarop ik  liep in verdween. Het einde van de heide.  Doorheen gesukkeld met alle tijd die daar voor beschikbaar was. Genoten van niks, want er was niets gebeurd. Dat was niet erg. Het gevoel om er te lopen was voldoende. In m’n uppie maar met duizend gedachtes. 

Zodra ik het bos in verdween veranderde alles en wel op een zeer rigoureuze manier. Mijn duizend gedachtes ontploften als een zeepbel en maakten plaats voor de schrik die er door me heen ging. Het gemillimeterde haar op mijn hoofd verdubbelde zich spontaan. Mijn hart gedroeg zich alsof er met een flinke rubberen bijl tegen een beuk gemept werd.

Er kwam namelijk een paard op me af!  Nu is dat gewoonlijk niet iets om van te schrikken maar dit was ietsje anders. Ten eerste zat er niemand op! Ten tweede galoppeerde het loeihard! Ten derde kwam het recht op me af!

Dat laatste vond ik op dat moment het minst leuke.

Heel de film van “hoe stop ik een op hol geslagen paard” ging als een flits door me heen. Dus wat deed ik? Ik sprong de sprong van mijn leven want de werkelijkheid is altijd anders dan in een film…

Daar ging het paard. De neiging om er achteraan te gaan was groot. Maar ineens zag ik dat er nog een zadel op lag! Dat verminderde mijn achtervolgingsdrang terstond. Er moest iemand afgevallen zijn dat kon niet anders. Die persoon lag ergens in het bos dat vrij leeg was tijdens deze normale werkdag.

Aangezien een paard vier benen heeft en ik maar twee was het besluit snel genomen; ik ging op zoek naar de ruiter.

Gelukkig was het bospad vrij lang. Zijpaadjes maakten het zoeken voorlopig niet moeilijk. Ieder geluid zou mij niet ontgaan. Hulpgeroep zou  best wat kunnen helpen maar het bleef doodstil.

Weer speelde er een film in mijn hoofd van  “iemand ligt ergens stil te liggen.” Gewond of zwaar gewond. Automatisch greep ik naar mijn mobieltje om te kunnen gebruiken voor het geval dat…

De film kon meteen bijgesteld worden want in de verte stond iemand tegen een boom. Dichterbij bleek het de ruiter, nog dichterbij een amazone en helemaal dichtbij twee prachtige blauwe ogen die me droevig aankeken.

“Heeft u mijn paard gezien?”

“Volgens mij loopt het nu op de hei.”

“Gelukkig, heeft u het niet tegen kunnen houden?”

Ik vloekte even in mezelf, dacht aan al datgene wat  gebeurd zou kunnen zijn als ik dat gedaan had. Redder vangt paard, redt vrouw met hele mooie blauwe ogen en prachtige blonde haren bleek even later, toen ze haar scheefgezakt paardenmutsje, hoe noemen ze dat, cap (?)  recht wilde zetten. Maar goed, ik mocht even met haar naar de hei lopen! Ik moet zeggen, dat was heel aangenaam. Zelfs haar mooie blonde haren lagen even tegen mijn schouder. In haar blauwe ogen blonken wat traantjes. Ik voelde me een meester in het troosten, zag dat het haar goed deed. Gelukkig was ze niet gewond alleen maar flink geschrokken. De oorzaak wist ze niet te benoemen.

Op de hei stond het paard te wachten, kwam snel naar ons toe. Het was echt een prachtig paard, een blij paard dat licht leek te knorren toen het  ons, of haar, zag.

 Ik zwaaide…en had weer duizend gedachtes.

 

Henkko

 Top

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright © 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: januari 19, 2001