"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Up Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              Oelewapper

Home
Up
Apen
Papegaaien
Nertsen
Leguanen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 

Oelewapper

 Al meer dan 20 jaar heb ik het geluk om, als natuurgids, met mensen in bos, heide of polder te mogen wandelen. Vertellen over al datgene  wat mij buiten boeit en dat is te veel om op te noemen. De natuur is mijn tweede natuur geworden. Kijken en vertellen,  zonder er bij na te denken. Duizend en nog wat onderwerpen om me heen.

Soms zijn er ook hele lastige klanten bij maar dat zijn meestal de leukste om die tijdens een wandeling even onderhanden te nemen. De zogenaamde betweters, aandachttrekkers en bij voorbaat antigids figuren. Na al die ervaringen kan ik ze er zo uitfilteren.

Maar de allereerste staat in mijn geheugen gegrift. 

Een zeer politiek gericht figuur, dacht ik toen, omdat zijn tas helemaal volgeplakt was met stickers van een politieke partij in opkomst. 

Hij begon  meteen folders uitdelen aan  wandelaars die stonden te wachten of aan kwamen lopen. Ik stond  met flink wat zweet onder de oksels toe te kijken en dacht; dat wordt niks. Die man moet verdwijnen, maar hoe? Geen idee! Ik zag aan de gezichten van de mensen dat ze het heel hinderlijk vonden, maar niemand had de moed deze man eens even op zijn nummer te zetten.

De start van de wandeling was over tien minuten. De groep bestond inmiddels uit  een twintigtal mensen. Tijdens de laatste minuten kon dat nog aardig oplopen, was mijn ervaring.

De ‘partijinopkomstfiguur’  had het druk. Hij stiefelde zelfs naar  auto’s   met parkeerproblemen om snel  de mensen die uitstapten  te verrassen met een folder.

Wat een oelewapper. Dacht ik.

Ieder begin van een wandeling is  anders. Ik weet niet wat voor vlees ik in kuip heb en andersom is iedereen nieuwsgierig naar de gids en hoopt op een leuke, leerzame wandeling.

Er kwam een vrouw naar me toe met een strenge blik achter de bril.

“Bent u de gids?” Ik knikte bevestigend.

“ Dan wil ik dat die man daar niet mee gaat.” Ze wees naar Oelewapper.

“Ik ook.” Was het enige wat ik kon zeggen.

Het was twee uur. 

Met luide stem riep ik al de mensen om me heen. Als eerste kwam Oelewapper naast me staan of liever gezegd bijna voor me. De tas met de stickers recht voor zijn buik. Gelukkig was ik iets groter.

“Beste mensen.” Begon ik en stelde me op de gebruikelijke manier voor.

Ineens, bijna automatisch, begon ik uit te leggen dat het vandaag met twee gidsen wandelen geblazen was. Dat ik zeer ingenomen was met de aanwezigheid van de tweede gids maar dat daarom de groep gesplitst moest worden. 

Iedereen zocht  naast  en achter zich naar de tweede gids.

“ Dat houdt tevens in dat er vandaag twee onderwerpen zijn.”

 Oelewapper keek om zich heen op zoek naar iemand die nog geen folder had.

“Vandaag gaan we het over de natuur hebben en over politiek. Voor mij ziet u de tweede gids, u heeft allemaal kennis met hem kunnen maken. Geloof me, folders uitreiken is al een heel sterke kant,  maar als u hem er over hoort vertellen dan kan deze wandeling niet meer mislukken.”

Oelewapper keek mij  met grote angstige ogen aan. 

“Daarom mijn volgende voorstel: ik ga naar die beuk daar, iedereen die over de natuur wilt praten komt ook bij de beuk staan. Mensen die om politieke redenen met gids nummer twee willen discussiëren kunnen hier blijven.”

Iedereen had ineens het grootste plezier.

Alleen Oelewapper bleef achter…

 

Henkko

 Top

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright © 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: januari 19, 2001