"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Dierenverhalen Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              Lokatie

Home
Apen
Papegaaien
Nertsen
Leguanen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 

Al geruime tijd zijn wij op zoek naar een nieuwe lokatie voor "De Apenhof". Toen wij destijds "De Apenhof" bouwden waren we in hoofzaak erop gericht om apen en andere uitheemse dieren op te vangen en te herplaatsen. Deze dieren kwamen meestal één voor één binnen. De laatste jaren is er echter veel veranderd. Heel vaak worden overtollige dieren uit dierentuinen en laboratoria aangeboden. Vaak gaat het dan om grote groepen, vandaar dat we graag willen verhuizen. Uitbreiden op de huidige lokatie is onmogelijk.
Maar het geluk leek ons een poosje geleden toe te lachen. Een bedrijf wat diervoeders test, vertrok uit Barneveld en het terrein werd te koop aangeboden. Het was voor ons een prachtige kans. 
Op het terrein was bijna alles aanwezig wat "De Apenhof" nodig had. Grote verwarmde dierenverblijven, een behandelkamer voor de dierenarts, een quarantaine-ruimte, kantoorruimte, kooien, enzovoorts. Er werden verkennende gesprekken gevoerd met de afdelingen millieuzaken en ruimtelijke ordening van de gemeente Barneveld en die hadden absoluut geen bezwaar tegen de vestiging van "De Apenhof" op dat terrein. Het is zelfs zo dat op deze lokatie een speciale bestemming rust, n.l. proefdier-centrum, en om dat om te zetten naar een bestemming voor "De Apenhof" hoefde geen problemen op te leveren.
Er werd hard gezocht naar sponsors die mee wilden betalen. Voor de helft van de vraagsom kregen wij zelfs al een toezegging. Toen we weer kontakt opnamen met de eigenaar om verder over de koopsom te praten kregen we een zeer grote teleurstelling te verwerken: Het terrein was ondertussen verkocht aan groot automatiseringsbedrijf. (met onbekende doelstelling, gezien het bestemmingsplan)
De klap kwam hard aan. Vooral omdat er een aanvraag was van een Belgische dierentuin, die gaat sluiten, om 35 bavianen en 8 chimpansee's te plaatsen. Als er geen oplossing wordt gevonden moeten deze dieren inslapen. In de huidige Apenhof is het niet mogelijk om zo'n grote groep te huisvesten. Uiteraard wordt getracht de apen elders onder te brengen.

 Maar we geven de moed niet op. We blijven zoeken naar een lokatie. Uiteraard kunnen wij dat alleen realiseren als u ons blijft steunen.

 

 

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright © 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: maart 06, 2001