"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Up Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              Kijk Nou Toch

Home
Up
Apen
Papegaaien
Nertsen
Leguanen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 

Kijk nou toch! Schoot er door me heen, mijn jas en broekspijpen dicht tegen de vochtige ondergrond drukkend. Mijn ogen verwennend met een loep om datgene te kunnen zien wat er zich voor mijn neus op een vierkante centimeter afspeelde.

Twee mieren, gewone zwarte pietepeuterige weide miertjes, waren samen een stengeltje van een halve centimeter aan het verplaatsen met overleg en veel passen en meten. Tenminste die indruk gaven ze mij.

Nu is dit niet een van de sensationeelste waarnemingen, want iedereen ziet wel eens miertje rondsjouwen met een stukje  onbekend materiaal.

Maar het ontdekken van een wandelend takje links van mijn zitvlak tijdens een pauze van in de verte turen met de verrekijker, die mij het veraf dichtbij liet zien wat daar gebeurde. 

Diezelfde kijker legde ik op die twee miertjes die net het besluit genomen hadden dat ene stengeltje uit vele anderen mee te nemen naar een ingangetje ergens in het gras voor een ondergrondse behandeling ten behoeve van het algemeen mierennut

Volledig in de war gebracht door mijn zware kijker liepen die twee rondjes te draaien want hun bagage lag nog onder de kijker, terwijl andere spullen zo voor het oprapen lagen!

Ik besloot me helemaal te storten op het leven der mieren en gleed langs het weidepaaltje in horizontale houding, in de hoop dat niemand mij zo zag liggen want anders werd er gelijk een alarmnummer ingeschakeld met triest gevolg dat ik met sirene afgevoerd zou worden naar een plek waar ik op dat moment totaal geen behoefte aan had.

Ik tilde mijn kijker op en meteen stortte het tweetal zich op het verloren gewaande takje dat prompt weer ging wandelen, maar op een of andere manier alleen maar in de rondte. Het was net of er niet voorop gelopen wilde worden, zelfs niet toen de loep boven de twee verscheen om mij alles duidelijk te maken. Nee, de chaos werd alleen maar groter want nu waren ze aan een soort touwtrekken begonnen, zodat ik ervan overtuigd werd dat ze gewoon ruzie hadden om dat kleine sprietje. Het werd heel interessant, de spanning was te snijden, want wat was de bedoeling van het tweetal? Waren het concurrenten of waren ze zo maar wat aan het dollen? Wat ik me niet voor kon stellen van mieren, die toch maar een doel hadden: onderhoud van het nest.

Maar deze twee gingen echt op de poot. Het werd een enorme vechtpartij onder de loep en ik lag me een beetje te verkneukelen want eigenlijk zie je dit niet zo dikwijls. Een vechtpartij tussen grassprietjes om een zeer dun stengeltje van nog geen halve centimeter.

Tussen de grassprietjes kwam nog een derde mier en een vierde en in een heel kort tijdbestek kwamen overal mieren vandaan zodat ik er jeuk van begon te krijgen, voelde gekriebel over mn kuiten en hoger. 

Was er van overtuigd dat ook daar een onbekende bestemming gezocht werd.

Nu vind ik mieren een heel aardig volkje om door een loep te bestuderen maar ze hoeven niet met zn allen op visite te komen. Binnen de kortst mogelijke tijd stond ik net zo te springen als die twee onder de loep, die ik intussen al lang vergeten was, mogelijk zelfs hun sprietje in de grond gestampt had met misschien wat collegaatjes erbij, dat weet ik niet meer.

Wat ik wel ontdekte was dat het weidepaaltje waartegen ik gezeten had de ingang van het nest bleek te zijn, want de enorme horde paniekmiertjes die om, tegen en langs het paaltje liep was er toch maar in geslaagd om met n aanval de reus te verwijderen die zomaar tegen hun ingang was gaan zitten.

Verdwaasd stond ik even later midden in het weiland naar het paaltje te kijken door de verrekijker.

Dat is een oplossing die alleen mensen kunnen bedenken.

 

Henkko

TOP

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: januari 19, 2001