"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Up Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Dierenverhalen Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              Ietje en Jimmie

Home
Up
Papegaaien
Nertsen
Leguanen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 

Ook Ietje blijft hier altijd. Enkele dagen nadat ze binnen kwam werd Ietje ontzettend agressief. Haar hele hok brak ze af, en niemand wist wat je hieraan kon doen. Er kwam een steviger hok, maar Ietje bleef agressief. De dierenarts wist het ook niet, en ten einde raad werd toch maar eens een bezoek gebracht aan de ex-eigenaar. Wat bleek? Ietje had altijd op het balkon van een flat gewoond, maar kon ‘s-avonds vanwege de kou nooit slapen. Een kopje jenever had elke avond uitkomst geboden. "Helaas, dat wisten we te laat" vertelt Dick. "Toen we daar achter kwamen had Ietje de ergste afkickverschijnselen al achter de rug. Ze is nooit meer helemaal normaal geworden, maar heeft het best naar haar zin in haar kooi samen met Jimmy. Jimmy is in het verleden te vroeg gecastreerd en daardoor ook een beetje ‘vreemd’. We proberen bij dič dieren die hier blijven zo veel mogelijk te zorgen voor een vriendje van dezelfde diersoort" vertelt Dick. "Dat vriendje moet dan wčl van hetzelfde continent afkomstig zijn, zodat de dieren elkaars  lichaamstaal begrijpen. Eenzaam zijn is niks voor een aap."

Ietje.

 Helaas gebeuren er in de Apenhof  ook hele nare dingen.

Ietje, is afgelopen winter gestorven. Diegenen onder u die de open huis dagen bezoeken hebben haar ongetwijfeld gekend. Zij was een uiterst vriendelijk dier waar wij allen nogal dol op waren.

Ietje werd in januari 1975 in de, destijds nog in oprichting zijnde Apenhof, afgestaan. 

Afgelopen voorjaar begon Ietje af te takelen. Ze was niet ziek,had geen pijn maar haar hoge leeftijd begon haar duidelijk parten te spelen. Ze begon minder te eten en werd mager. Tijdens de open huis dagen wilde ze niet naar buiten, haar vermoeidheid won het van haar normale nieuwsgierigheid. WeToen wisten wij dat haar einde dichterbij kwam. De laatste weken kwam ze alleen nog maar naar ons toe als we iets bij ons hadden wat ze erg lekker vond.

Op vrijdag was Dick nog bij de dierenarts met een zieke vogel en toen heeft hij de dokter er al op voorbereid dat hij waarschijnlijk binnenkort  haar ‘t laatste spuitje moest geven. Dr de Vries heeft er een hekel aan als hij een aap moet laten inslapen.

Deze keer had hij geluk. Op de zondag daarna ging Dick‘s morgens voeren en hij had een pepermunt in zijn mond. Ietje zag dat en kwam naar hem toe om het pepermuntje tussen Dick zijn tanden uit te peuteren en lekker op te eten.

Toen Dick een uurtje later weer bij haar kooi kwam lag ze dood op de grond.

Voor ons en de dierenarts gelukkig dat ingrijpen niet meet nodig was, maar voor Jimmie erg triest.

Nadat we Ietje uit haar kooi hadden gehaald werd Jim erg agressief.

Hij dreigde en was ons het liefst aangevallen.

Het was alsof hij ons de schuld gaf. We voelden ons nogal rot omdat Ietje dood was en we voor Jimmie op dat moment niets konden doen. Ook waren wij bang dat hij weg zou kwijnen maar dat gebeurde gelukkig niet. Er is voor Jim geen andere partner in de Apenhof maar wij denken dat hij daar nu niet zoveel behoefte meer aan heeft. Hij is inmiddels weer gekalmeerd en lijkt redelijk tevreden met zijn vrijgezellen bestaan.

Het is voor geen enkel dier leuk om je hele leven in een opvangcentrum te moeten blijven maar we denken dat zowel Ietje als Jimmie toch wel gelukkig geweest zijn.

Als je zo’n hoge leeftijd bereikt als zij dan moet je het toch wel naar je zin hebben. Wij hebben voor haar gedaan wat we konden en troosten ons maar met deze gedachte.

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright © 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: maart 06, 2001