"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Up Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Dierenverhalen Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              Kapucijnaapjes

Home
Up
Papegaaien
Nertsen
Leguanen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 


Japie en Pluis (beide zijn vrouwtjes !) wonen al geruime tijd in de Apenhof. Japie is geboren in 1964 en woont sinds 1974 in de Apenhof. Pluis is geboren in 1973 en woont hier sinds 1988.
Japie is duidelijk de clown van de twee, ze vindt het heel gezellig als er mensen komen en laat dit dan ook duidelijk merken. Als ze je al enige tijd kent is ze duidelijk blij als ze je weer ziet. Dit maakt ze duidelijk door vrolijke geluidjes en grappige bewegingen.
Pluis moet eerst erg wennen aan iemand, ze dreigt vaak en als het haar helemaal niet zint dan gaat ze met eten gooien. De eerste keren dat je bij haar komt moet ze niets van je hebben, maar als je haar meerdere keren hebt gevoerd en tegen haar hebt gepraat en vaak bij haar verblijf hebt gestaan, dan gaat dat langzaam over. Na verloop van tijd gaat ze je beschermen tegen vreemde mensen die bij je zijn. Als Pluis je eenmaal kent dan is ze ontzettend lief en vindt ze het, net als Japie, heel fijn dat je komt. En vooral als je iets lekkers bij je hebt.

Kapucijnaapjes zijn waarschijnlijk de bekendste aapjes van de nieuwe wereld. Ze zijn de meest intelligente en leergierigste aapjes, maar blijven in hun geestelijke vermogens ver achter bij de mensapen. Ze hebben ook nog een paar primitieve kenmerken, zoals bij voorbeeld de snorharen (tastharen op de bovenlip) . Japie en Pluis zijn allebei van het soort Cebus Apella (ook wel mutsaap genoemd). De lichaamslengte is 25 tot 56 centimeter, de volledig behaarde staart is ongeveer even lang. Het is een echte grijpstaart, dat wil zeggen dat ze aan hun staart kunnen hangen en er ook dingen mee kunnen vastgrijpen. Het gewicht van se aapjes is tussen 1 en 3 kilogram. Het zijn echte boomdieren, die in kleine tot middelgrote groepen in betrekkelijk kleine gebieden rondtrekken om zich te voeden met insecten en vruchten.
Ze passen zich in gevangenschap goed aan en laten zich dresseren. De leeftijd van 30 jaar wordt regelmatig gehaald, maar het record ligt bij de 40 jaar. De draagtijd is 6maanden en het enige jong wordt geruime tijd op de rug meegedragen.

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: januari 27, 2005