"De Apenhof"
Stichting landelijk opvangcentrum 
voor uitheemse diersoorten

Schoutenstraat 12
3771 CJ  Barneveld
The Netherlands
Telefoon +31 342 414784
Fax         +31 342 408040
giro : 36 69 888
De.Apenhof@chello.nl

Home Up Wat doen we? contacten Organisatie Nieuws Dierenverhalen Links en Het Weer Lokatie                                       

                                                                              DeLeguaan

Home
Up
Apen
Papegaaien
Nertsen
Boommarters
Wilde Dieren
Toekans
Slangen
NSHD
KGB
Chinchilla

 

 

 

 

Het afgelopen jaar zijn er weer veel nieuwe dieren bijgekomen, waaronder een groene leguaan. Het verbaasd ons steeds weer dat mensen zulke dieren als huisdier houden want je moet wel over een flinke ruimte beschikken om zo'n dier te kunnen houden. Onze leguaan was meer dan een meter lang en heeft dus een flink terrarium nodig als je zo'n dier wat beweging wilt geven.
De eigenaar belde ons met de vraag of wij nog wel dieren wilden opnemen. Natuurlijk zei ik ja en de man leek meteen opgelucht. Eigenlijk vond ik het maar een vreemde vraag, want waar is de Apenhof  anders voor? Meneer had echter al verschillende reptielen opvang centra benaderd maar bij de ene kreeg hij te horen dat het dier niet in hun collectie paste en bij de ander was er een wachttijd van minimaal een half jaar.
Bij een volgende instantie kreeg hij direct een uitbrander omdat hij zo'n dier maar niet had moeten kopen om hem daarna te dumpen. Deze mensen hebben zeker geen uitbrander verdiend. Zij hebben de leguaan in huis genomen omdat een kennis het dier niet meer konden houden. Zij hebben het dier prima verzorgd en zij kwam in een uitstekende conditie hier binnen. Zij hadden haar al een hele tijd en mocht los in huis rond lopen. Nu de leguaan zo groot geworden was begon ze echter agressief te worden tegenover de twee katten en probeerde de katten aan te vallen. Dat was de rede dat ze weg moest. De mensen hadden zelfs de moeite genomen om met haar naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan om haar gezondheid te testen alvorens zij haar naar de Apenhof brachten.

  Het toeval wilde dat enkele weken voordat de leguaan hier binnen kwam een student een video had laten zien hoe hij thuis zijn reptielen hield. Deze student is al jaren een verwoed liefhebber van reptielen en heeft speciaal een kamer ingericht om deze dieren te kunnen houden.
Toen wij hem belden om wat ervaringen uit te wisselen vertelde hij ons dat zijn vrouwtjesleguaan enkele jaren geleden was gestorven en hij was er tot nu toe niet in geslaagd een geschikte partner voor zijn mannetjesleguaan te vinden.
Normaal plaatsen wij onze dieren alleen maar in dierentuinen of reservaten, maar wij vonden dit toch wel een heel mooie kans om onze leguaan een nieuw leven te bezorgen, inclusief partner. In de dierentuinen zijn meer dan voldoende leguanen en de kans dat voor onze een plaatsje vrij zou komen was wel zeer gering.

Wij hebben aan Elmar, zo heet deze student, gevraagd of hij interesse had, en dat had hij. Onze leguaan is nu bij Elmar en we krijgen alleen maar hele goede berichten. Wij zijn blij dat we voor dit dier weer een fijn tehuis hebben gevonden.

Ingezonden
Sinds enige tijd mag ik mij eigenaar noemen van een nieuwe aanwinst, namelijk een groene leguaan. Op een dag kreeg ik te horen dat de Apenhof een leguaan binnen zou krijgen. Gelijk werd door hen alles klaar gezet om het dier op een zo goed mogelijke manier tijdelijk te kunnen huisvesten. Het was al weer een tijdje geleden voor de fam. Venema dat zij in het bezit waren geweest van zo'n koudbloedig reptiel. Zij belden mij op of ik misschien wat meer kon vertellen. Nou dat vond ik natuurlijk hartstikke leuk dat zij mij belden! Ik probeerde ze zo goed mogelijk van dienst te zijn. Het diertje, van ruim één meter lang zat in een mooi groot terrarium dat Dick had gemaakt. Maar het was toch wel een beetje moeilijk het dier goed te kunnen houden.
Ze vroegen mij of ik misschien interesse had. Nou zei ik als het een vrouwtje is maar al te graag. Omdat mijn vrouwtje enige jaren geleden gestorven was had ik mijn mannetje op een rustig pitje verder laten leven. Op een goede dag ging ik vanuit Maassluis naar de Apenhof en ging met een grote doos weer terug de trein in. Alle mensen kijken en zich natuurlijk afvragen Wat zit daar nou in? Ze zagen luchtgaten, ze hoorden gerommel... Wat zit er in ??? Maar het bleef geheim. Tot ik een goede bekende tegenkwam van de dierenwinkel waar ik in werk. Zij geloofde mij niet toen ik vertelde wat er in zat. Dus al goed. De doos open gemaakt en alle gezichten mijn kant op kijken en dat in een overvolle trein. Wat is dat....??? Aahhhhhhh. Van schrik zag je mensen opstaan en elders een plaatsje zoeken.
Nu zit het dier samen met mijn oude vertrouwde man en een Wateragaam in een groot terrarium. Eerst even elkaar aftasten en een beetje imponeren met de keelzak. Maar na een goed gesprek in lichaamstaal was al gauw duidelijk wie de baas was en ze leven nu vredig met elkaar en zitten hopeloos verliefd op de boomstam. Dus trots ben ik zeker!!! Bedankt fam. Venema.

Met vriendelijk groet
Elmar

 

 

Send mail to  webmaster j.sintnicolaas@chello.nl with questions or comments about this web site.
Copyright © 2000 Stichting landelijk opvangcentrum voor uitheemse diersoorten "De Apenhof"
Last modified: maart 15, 2004