2004  -   2010
Brand in het gele pand aan het Maandereind 50/52 in 2004
Winkel: Chatootje in 2010
( http://www.chatootje.nl/ )

Een in de gesloten gevelwand opgenomen woon-winkelpand van twee bouwlagen met kapverdieping en torentje, gebouwd tussen 1900 en 1910 en voorzien van details in Jugendstil.
meer info 6 )

 

 Photobucket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit:   http://www.ede.nl/fileadmin/monumentenregister/232.html

 

INLEIDING

Een in de gesloten gevelwand opgenomen woon-winkelpand van twee bouwlagen met kapverdieping en torentje, gebouwd tussen 1900 en 1910 en voorzien van details in Jugendstil.

 

OMSCHRIJVING

Hoofdvorm en dak
Het in oranje verblendsteen opgetrokken woon-winkelpand telt twee bouwlagen en een kapverdieping. Het dak is afgeplat, maar heeft aan de voorkant een schild met geglazuurde groene en rode tuiles du Nord.

 

Voorgevel
De begane grond is wit gesausd. Links bevindt zich een groot etalagevenster waarboven een rij bovenlichten, een stalen latei en een rollaag. Deze partij is nog gedeeltelijk origineel. Rechts is de ingang, bestaande uit de originele glasdeur met afgeronde hoeken, bovenlicht en natuurstenen latei. Erboven bevindt zich een kroonlijstje van onbekende herkomst en wellicht het gevolg van een verbouwing. De verdieping bevat rechts een gebogen erker op een betonplaat, rustend op ijzeren steunen. De erker is voorzien van een driedelige vensterpartij met natuurstenen stijlen en lateien waartussen schuifvensters. De erker wordt afgesloten door een goot op gesneden houten klossen. Erboven is een balkon met nieuw hek. Het balkon is bereikbaar via een nieuwe deurpartij die het dakschild doorbreekt. Rechts is een torentje met over de hele hoogte een verdiept veld. Daarin zijn opgenomen een schuifvenster, een wit gesausd veld, een rechthoekig en een halfrond venster. Het torentje heeft een gebogen tentdak. Het is gedekt met groene shingles en wordt bekroond door een puntvormige piron.

Overige informatie
Kadastraal perceel: K 7495.

 

MOTIVERING
Dit uit 1900-1910 stammende woon-winkelpand is van algemeen belang vanwege:
- schoonheid, in verband met de eenvoudige en harmonische architectuur, de villa-achtige hoofdvorm met toren en de stijl, een sobere variant van de Jugendstil die onder andere tot uiting komt in het materiaalgebruik en diverse details; bovendien is de winkelpui in hoge mate gaaf;
- cultuurhistorie, vanwege de aansluiting op vergelijkbare bebouwing.

33   meer Ede

HOME