26 april 2011

NEC-SCE2

"Waarom kwispelt een hond met zijn staart? Omdat de hond slimmer is dan de staart. Als de staart slimmer was, zou het met de hond kwispelen."

Een meisje van een jaar of acht rent huilend een brandende stad uit. Met haar kat in haar armen vlucht ze voor oorlogsgeweld in AlbaniŽ. Althans, dat denken de Amerikaanse televisiekijkers in de film Wag the Dog, maar wij, de kijkers naar deze film, weten beter. Het meisje is in een Hollywoodstudio gefilmd met een zak chips in haar armen, waar later de kat in gemonteerd is. En de stad in vlammen is een digitale achtergrond. Dit alles is in elkaar gedraaid door een door Dustin Hoffman gespeelde regisseur, in opdracht van spindoctor Robert De Niro. Vlak voor de verkiezingen moest er iets worden bedacht om de aandacht af te leiden van het seksschandaal van de Bill Clinton-achtige Amerikaanse president. Een oorlog in AlbaniŽ, een zielig meisje, Amerikaanse troepen die vrede proberen te stichten, een militair die eenzaam achterblijft en gered moet worden. Deze moet Shumann heten en wordt een held, waar Willie Nelson een lied over schrijft (Good old shoe), dat uiteraard een hit wordt. De president wordt in Wag the Dog (1997) natuurlijk herkozen.

En dan komt op 2 mei het bericht dan Bin Laden (door een goede vriend van mij steevast Wim Laden genoemd) is gedood door een Amerikaanse militaire eenheid en dat zijn lichaam in zee is gegooid. HŤ, in zee gegooid? Die trotse Amerikanen, die altijd willen laten zien dat ze hebben gewonnen, tonen niet het lijk van staatsvijand nummer 1, maar dumpen dit om aan islamitische regels te voldoen? Ze willen geen foto's van Osama aan de wereld laten zien, omdat deze te schokkend zouden zijn? Ze hebben geen filmpjes van de actie, behalve een veel te schokkerig en veel te vaag clipje, hoewel er camera's op de gebruikte wapens zaten? Er wordt alleen een wel erg in scŤne gezette foto van Obama, Hillary Clinton en een stelletje militaire hotemetoten gepubliceerd, die gespannen en geschokt naar de bestorming van Osama's villa kijken. Zeer onwaarschijnlijk allemaal. En dan die helicopter die zou zijn neergestort tijdens de actie, om te benadrukken dat er wel degelijk Amerikaanse militairen in de overigens wel zeer opvallende villa zijn geweest.

De eerste Robert de Niro's zijn al gesignaleerd met teksten als: "We zullen er alles aan doen om iedereen ervan te overtuigen dat Osama echt dood is." Dat maakt mijn scepsis over het hele verhaal en mijn twijfel aan de dood van Wim Laden alleen maar groter. Eerlijk gezegd heb ik nooit geloofd dat Osama een reŽel persoon is. Al die vreemde videobanden, die in de jacht op de terroristenleider zouden zijn gevonden, met bewust vaag gehouden beelden van schimmige figuren, ik geloof er geen snars van. En ook de nu vrijgekomen filmpjes van de oude meneer Laden, zappend voor een antiek tv-tje, erg ongeloofwaardig. Het meest authentieke Bin Laden zagen we een aantal jaren geleden in Koefnoen, waar in hij achterna werd gezeten door Willibrord Frequin. Amerika heeft een fictieve vijand gecreŽerd en moest daar blijkbaar vanaf.

NEC had in de laatste wedstrijd van het seizoen ook een niet aanwezige vijand: UniZVV 4. Deze ploeg moest nog twee potjes winnen om ons voor te blijven op de ranglijst, mits wij SCE 2 zouden verslaan. En dat lukte tamelijk eenvoudig. Ondanks felle tegenstand boekten we een regulier 4-2 overwinning met goals van Remco (2), Wim en een pegel van Erik in de kruising. Puntertje? Nee, met de wreef, antwoordde hij enigszins wrevelig.

De derde helft was voltallig op het terras van Trianon, waar we ons alweer bezighielden met verbeterpunten voor het volgende seizoen. Iedere speler bracht zijn eigen idee in om dan eindelijk eens de platte kar te kunnen bestellen. Paul hield alles keurig, maar tamelijk onleesbaar bij op een bierviltje (zie bijlage) en gaat een workshop organiseren, waar ieder tien minuten krijgt om zijn punt te maken. Het footgolf van 24 juni staat hier los van en de Alpe d'Huzes-actie van Erik hopelijk ook. Als klap op de vuurpijl maakte Jan eindelijk onze website openbaar: http://members.upc.nl/j.franssen20/. En we kunnen zeggen: het duurde even, maar dan heb je ook wat. Hulde!

UniZVV 4 won uiteindelijk tweemaal probleemloos van DZV en blijft ons ťťn schlemielig puntje voor. Onze vijand bleek niet zo fictief of virtueel als we hadden gehoopt. Zou die Osama dan toch echt dood zijn?

==============================

NEC verbeterpunten.JPG