3 februari 2010

NEC – Blauw Wit 4

Godenzonen

In de film Les douze Travaux d’Asterix (1976) stuit Julius Caesar voor de zoveelste keer op de onoverwinnelijkheid van onze gehelmde vrienden uit Gallië. Hij trekt daarop de conclusie dat de Galliërs van goddelijke komaf moeten zijn. Dat idee staat Asterix en Obelix wel aan, maar om ook aan de officiële godennorm te voldoen moeten ze eerst twaalf opdrachten vervullen, met een knipoog naar de halfgod Hercules die ooit een gelijksoortige beproeving heeft doorstaan.

Een van die opdrachten is het halen van een formulier in 'Het Huis dat gek maakt'. Dat lijkt simpel, maar het wordt een ware helletocht. In een Kafkaiaanse draaikolk van bureaucratie worden ze van loket naar loket gestuurd, waarbij de kans op het verkrijgen van de juiste informatie langzaam onderdompelt in een drijfzand van wanhoop. Dit gegeven van het 'Huis dat gek maakt' gebruik ik vaak om uit te leggen hoe de provincie Gelderland – en in mindere mate de gemeente Nijmegen – in elkaar steekt. Maar ook de KNVB kan er wat van. De KNVB is met meer dan 1 miljoen leden niet alleen de grootste sportbond van Nederland, maar ook de grootste ambtelijke organisatie. En omdat de grootte van een instelling omgekeerd evenredig is met de flexibiliteit ervan, gedraagt de KNVB zich meestal als een klantonvriendelijke, starre, reactionaire voetbalbunker, afgeschermd door een ondoordringbare laag spinnenrag van regels en protocollen.

Gelukkig hebben we daar niet al te veel mee te maken, want ons contact met de KNVB blijft grotendeels beperkt tot het ontvangen van de wedstrijdschema’s en het inleveren van de ingevulde wedstrijdformulieren met daarop de uitslag. De rest – het voetballen – doen we zelf. De enige keer dat we mogen ruiken aan de slechte adem van de KNVB, is als we op de site willen zien waar we op de ranglijst staan. Tot een half jaar geleden ging dat uitstekend: de site van de KNVB heeft twintig jaar kunnen meegroeien tot een zeer toegankelijk medium - hoewel ik als enige van ons team in staat was om in de brij van informatie het wedstrijdprogramma voor de komende anderhalve maand te vinden. Maar de KNVB heeft het noodzakelijk geacht om de site te splitsen. Alle informatie over het amateurvoetbal is verhuisd naar de nieuwe site voetbal.nl. Een rampzalige beslissing. De oorspronkelijke verhuisdatum is diverse keren uitgesteld en nu alles definitief is geworden, zitten 1 miljoen leden nog steeds tegen een gemankeerde betaversie te kijken. De schermen zijn gevuld met schreeuwerige advertenties en pop-ups en we krijgen een hele wervelstorm aan mogelijkheden te verduren waar we nooit gebruik van zullen maken, terwijl de informatie waar het werkelijk om gaat, ergens diep en onbereikbaar verscholen ligt in de afgronden van de databasewoestijn.

Voetbal

Soms, heel soms kom ik, na oneindig klikken, onze poule tegen met de stand. De euforie die deze herontdekking teweeg brengt, weegt niet op tegen de moeite en de ergernis die het digitale doolhof oproept. Het is de webvariant van ‘Het Huis dat gek maakt’. Misschien is het wel expres gedaan, om ons te testen op onze onsterfelijkheid. Eén van de twaalf opdrachten die we als NEC 1 moeten vervullen, op weg naar de berg Olympus. Dat ik af en toe een tussenstand kan ontfutselen aan het veelkoppige digitale monster, is dan een hele goede stap.

Maar als wij inderdaad goddelijke aspiraties hebben – toegegeven, het idee prikkelt –zouden wij op zijn minst ook onoverwinnelijk moeten zijn. Maandenlang zag het daar wel naar uit, maar dinsdag drukte Blauw Wit ons weer met de neus op de feiten – en daarmee ook op onze sterfelijkheid. In een spervuur van aanvallen hielde we ons fier staande en we hadden zelfs kans om er een gelijkspelletje uit te slepen, maar Blauw Wit was gewoon beter. Geen afgang zoals de eerste wedstrijd, maar een keurige 3-6 nederlaag.

Geen goden dus, en eigenlijk maar beter ook, want dat schept alleen maar verwachtingen. Maar waar we nu staan in de ranglijst is weer onbekend. De website geeft weer eens niet thuis:

Warning: fopen(/data/domains/common/hv_content.log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /data/domains/common/Hyves/Source/Content.php on line 22

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /data/domains/common/Hyves/Source/Content.php:22) in /data/domains/drupal.archimedict.nl/htdocs/redirect.php on line 42

- Zucht -