13 oktober 2009

NEC – Krayenhoff 1  7-1

Krayenhoff en Alzheimer

De voetbalclub Krayenhoff is vernoemd naar de in Nijmegen geboren cartograaf, ingenieur, vestingbouwer en Minister van Oorlog, baron Cornelis Kraijenhoff (1758-1840). Of de voetballers zich bewust zijn van deze afkomst is twijfelachtig, gezien het gemiddelde IQ en historische besef van voetballers. Kraijenhoff stierf in 1840 (overigens niet aan Alzheimer) en werd begraven in het naar hem genoemde fort in Nijmegen-West. Toen dat fort in 1914 vervallen en overbodig was geworden, verhuisde het graf van de baron naar begraafplaats Rustoord, terwijl zijn gedenksteen werd verplaatst naar een verdwaald parkje in de buurt van het fort, waar het overigens nog steeds ligt.

Precies rond diezelfde tijd publiceerde Alois Alzheimer zijn bevindingen over een neurologische ziekte die later zijn naam zou krijgen. Alzheimer is een vervelende aandoening waarbij je hersens verschrompelen, waardoor dementie ontstaat. De naam van Alzheimer en zijn ziekte worden te pas en te onpas gebruikt, zoals onlangs in een hoog opgelopen voetbalkift. Louis van Gaal beschuldigt Johan Cruijff in zijn biografie van gebrek aan medemenselijkheid (of mede-van-gaal-heid), waarop Cruijff in zijn column concludeerde dat Van Gaal lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Nu wil het toeval dat Jan Franssen deze aandoening als student uitgebreid heeft bestudeerd, maar deze wetenschappelijke exercitie nooit heeft afgemaakt, omdat hij het in die tijd belangrijker vond om het leven te leiden van een nietsnut. Wel heeft hij in 1992 nog met Louis aan tafel gezeten en samen whisky’s gedronken. Aan dezelfde tafel zat ook Jan Mulder. (Jan tegen Jan: ‘Mag ik Jan zeggen?’)

Jan heeft gelukkig nog geen Alzheimer, maar wel pijn onder zijn voet, waardoor hij afgelopen dinsdag als zesde man weinig meer kon bijdragen dan af en toe invallen om zijn medespelers wat uit te laten hijgen op de bank. Vreemd genoeg spelen wij met zo’n minimale bezetting onze sterkste wedstrijden. We spelen dan puur vanaf eigen helft en gaan zuinig om met onze energie. Verdedigen kunnen we wel, en als het een beetje meezit kunnen we dodelijk efficiënt counteren. Tegenstanders worden er helemaal gek van. Waar we Krayenhoff vorige week nog terug lieten komen tot 5-5, lieten we ze nu geen schijn van kans. Met snelle combinaties en goede individuele acties bouwden Patrick (2), Casper (2) en Jeroen (3) de score gestaag uit tot 7-1. Wat ook hielp is de terugkeer van Sjoerd, die ouderwets op dreef was.

In Trianon constateerde Sjoerd met genoegen dat Jeroen al met de fiets huiswaarts was gekeerd, zodat het rondje ter gelegenheid van zijn verjaardag overzichtelijk klein was. Sjoerd is 38 geworden, wat Jan deed verzuchten dat hij op die leeftijd nog aan het studeren was. Andersom geldt dat Jan al ging studeren toen Sjoerd nog vijf moest worden. Jan cultiveert zijn verleden als eeuwige student, maar ontkent stellig dat hij met zijn studie is gestopt: hij heeft het alleen nooit afgemaakt…

Tot onze grote schrik bleek vervolgens niet Jan, maar juist onze benjamin Sjoerd de eerste verschijnselen van Alzheimer te vertonen. Hij is onlangs met een vriend op vakantie geweest in een Belgisch kustplaatsje, maar weet niet meer precies waar. Geen wonder dat hij samen met Gerard de voorronde van Twee voor Twaalf niet doorkwam! Ook Patrick en Casper lijden aan een selectief geheugen. Net teruggekeerd uit de Letse hoofdstad Riga deden ze opvallend ontwijkend over hun bezigheden. Ze mompelden wat over een museum, maar dat is een plek waar ze normaal nooit komen. Bij doorvragen bekenden ze ook wel ergens een travestiet te hebben gezien. Misschien ligt het antwoord bij onze tegenstander Krayenhoff. Wie namelijk hun clubsite zoekt, krijgt het volgende te zien:

:VV Krayenhoff.png

De onderzoeksvraag: is er een verband tussen de dramatische tweede helft van vorige week (waar Krayenhoff terugkwam van 5-0 tot 5-5) en het snoepreisje van Cas en Pat naar de Baltische stad Riga? Of zullen we dat in de doofpot stoppen? Een collectief Alzheimertje?