8 september 2009

NEC – Orion 7:  16-2

Plumpzakken en andere vragen

En ook de tweede wedstrijd van het seizoen zit er al weer op, veelal vergelijkbaar met de eerste:

- een grote overwinning in een bekerwedstrijd

- tegen Orion, verkleed als Union

- slecht twee goals tegen, niet doorgelaten door Gerard

- 6 goals van Patrick, 4 van Remco

- beperkte nazit met Floreffe en rommelige bediening

Verschillen waren er natuurlijk ook:

- geen Paul, Jeroen, Wim, Erik en wel Sjoerd, Jan en Cas

- 16 goals gescoord i.p.v. 13

- Jan mist een penalty

- Jan scoort éénmaal, evenals Gerard en Sjoerd (!)

- Sjoerd is jarig

- Cas scoort er drie

- gemiddelde leeftijd van tegenstander aanzienlijk hoger dan die van vorige week (en de onze)

- (zoek zelf nog een overeenkomst èn een verschil met de eerste wedstrijd, gebruik niet meer dan tien woorden per antwoord)

Ook leuk dat er weer een pinauto was, maar meteen de waarschuwing dat de ING-kas naast de Vereeniging dicht is. Dit seizoen moet de pinauto dus een andere route rijden tussen de sporthal en Trianon. Toen Cas en ik dus eindelijk bij Trianon arriveerden (het parkeren met zo’n grote bak als die van Casper valt niet mee, dan maar achteruit de Jacob Canisstraat in, hé daar staat een paaltje, verder achteruit, shit een boom, verder achteruit, nou dan maar hier, ken net, stukje naar voren, stukje naar achteren, gelukkig stuurbekrachtiging, hè hè) zaten Pat en Jan al lang te wachten op het eerste biertje c.q. pilsje. Na nog een tijdje wachten, de sms-jes naar partners en ontbrekende spelers waren al verstuurd en beantwoord, kwam er een als ober verklede jongen aan ons terrastafeltje met een appelsap en een fluitje (het was niet de scheids), terwijl Jan altijd Amsterdammertjes drinkt en Patrick nooit een sapje. Na wat heen en weer gepraat en geloop hadden we eindelijk onze drank en nootjes en konden we nog wat kletsen over plumpzakken en voorrondes van quizzen en nog ontbrekende verslagen van het vorige seizoen. Jan had er nog eentje liggen van november en ik, shit, ja ik ook. Dat van onze laatste pot van het vorige seizoen tegen kampioen Sportrijk. Komtie:

“Er bestaat kennelijk een Nedersaksiche Wikipedia, die “Wikipedie, de vrie te bewarken encyclopedie” wordt genoemd. Allerlei (misschien wel alle) dialecten uit het grensgebied met Duitsland zijn hierin vertegenwoordigd: Achterhooks, Drèents, Grunnegs, Oost-Veluws, Sallaands, Stellingwarfs, Tweants, Urkers, West-Veluws. Als je het woord ‘kroamschudden’ googelt kom je hier via de eerste hit terecht. Zo komen we te weten wat dat kraamschudden nou eigenlijk inhoudt: “Al kort noa de geboarte kümp zi-j den mooder ansprekken en et kind bekieken. Mangs wödt doarnoa alle noabers doar bi-j ehaald en goat ze kroamschudden. Dan komt ze mit nen ‘krommen arm’, woarmet wöd bedoold, dat de noabers nen Krentenstoete metnemt.”

Mensen uit Nijverdal of andere oostelijke boerengaten kunnen dit ongetwijfeld letterlijk vertalen, maar als Zutphenaar kan ik slechts een gevoelsmatige samenvatting geven: kort na de geboorte komen de buren met krentenbrood de moeder spreken en het kind bekijken. Hadden we dit van tevoren geweten, dan waren we niet gemiddeld drie jaar na de geboorte van de teamkinderen met oranje en witte ballen met een flinke slok op door de buiten- en binnenwijken van Nijmegen gefietst. Eindigend met een bittergarnituur en een emmer Koninck of Paulaner bij Trianon. Wij zijn niet de buren van Meike, Gijs, Jens, Hiran of Fien en ik heb nooit iemand van ons team kunnen betrappen op het eten van krentenstoete met welke arm dan ook. Misschien was kroamschudden toch niet de goede benaming van wat we na de datumprikactie van Cas op 19 april deden. “Zuipen met speciale reden” of “Kinderdrinken” is misschien beter. Maar goed, voor de teamgeest was het goed, ondanks het afhaken van Jan en Erik en het “uit de route nemen” van de Vossenlaan.

Dit positieve resultaat konden we meteen concreet maken in de laatste wedstrijd van het seizoen, tegen Sportrijk 1 nota bene, de kampioen van onze klasse.”

Zover was ik gekomen, niets over de wedstrijd zelf, die we glansrijk wonnen met 6-5 of 7-6. Ik weet dat Sportrijk nog een soort witte giraffe als speler in het veld brachten, die struikelend over zijn eigen benen een paar goals van ons inleidde. Van de nazit in Trianon kan ik mij niets meer herinneren, maar dat zegt niks. Anyway, het nieuwe seizoen is begonnen, we dreigen naar de volgende ronde te gaan in de beker en de competitie gaat komende dinsdag weer van start. Er zal weer veel hetzelfde zijn: lekker ballen, niet lekker ballen, winnen, verliezen, lekker biertje drinken, lekker pilsje drinken, Palm, nootjes. En er zullen vragen rijzen: moeten we een extra speler aantrekken? Kay? Koen? Paul Haaster? Wat is plumpzakken? En al die lastige vragen die Sjoerd en Gerard hebben genekt in de selectieronde van Twee voor Twaalf. Wie was bijvoorbeeld de eerste vrouw in de Tweede Kamer?