30 maart 2009

NEC - oc/Stob Job Uitzend 4

Honderd-procent-kansen

De film Naked Gun is een van de beste Amerikaanse komische films aller tijden. Het is een aaneenschakeling van hilarische scènes rond de innemend onnozele politieofficier Drebbin in de New Yorkse Police Squad. In het begin van de film wordt zijn compagnon Nordberg (een rol van ex-football-speler O.J. Simpson, die later in real life zijn vrouw en haar minnaar zal vermoorden) doorzeefd door criminele kogels. Zijn overlevingskansen zijn volgens een collega: 'The doctors say he has a fifty-fifty change of living. But there is only 10 percent chance of that.'

Gegoochel met kansberekening: grappig als je het er om doet, maar misplaatst als het serieus is bedoeld. Zo verzuchtte Jeroen na afloop van onze wedstrijd tegen oc/Stob-Job Uitzend over het gemis van al die driehonderd-procent-kansen. Dat behoeft wat uitleg. Een driehonderd-procent-kans is de overtreffende trap van een honderd-procent-kans, een term die betekent dat de kans op scoren honderd procent is. Meestal wordt het begrip gebruikt bij het missen van kansen, om de onwaarschijnlijkheid van dat missen te benadrukken. Het begrip is een aantal jaren geleden in de media terecht gekomen, waarschijnlijk door een teleurgestelde en ietwat domme trainer (interessant om uit te zoeken wie de eerste was!). Sindsdien is het klakkeloos herhaald door trainers, spelers, voetbalanalisten en commentatoren.

Hoewel je je wel iets kunt voorstellen wat al deze mensen bedoelen met honderd-procent-kans, slaat het taalkundig helemaal nergens op. Als een kans een scoringszekerheid heeft van 100 procent, dan kan die kans per definitie niet worden gemist. Als de kans dan wel wordt gemist, is de kans dus geen 100 procent geweest, maar misschien 80 of 90.

Als een honderd-procent-kans al niet bestaat, hoe moeten we dan Jeroen's driehonderd-procent-kansen plaatsen? Laten we mild zijn: hier spreekt niet het verstand, maar een teleurgestelde speler die zoekt naar oorzaken voor het verlies. Daar is ook reden voor. Op papier zou het eindelijk weer een makkie moeten zijn, tegen de nummer eennalaatst. Uiteindelijk kregen we klop met dubbele cijfers: 10-4. Frustrerend, onthutsend, vernederend. Toegegeven, we hebben inderdaad behoorlijk wat scoringsmogelijkheden gehad, waarvan minstens vier voor een nagenoeg open goal. Maar dat is niet de hoofdreden van het verlies, deze avond. Ook niet dat Sjoerd er niet was (kans: 40 procent), dat we wel heel vroeg moesten spelen (kans: 25 procent) en dat zowel Jan als Wim deze week van de trap waren gevallen (kans: 1 procent). Eigenlijk is er geen excuus: het was domweg dramatisch. Niets lukte, passes kwamen niet aan, kansen gingen er niet in, ballen liepen over de zijlijn... En bij de tegenstander lukte alles. Dat zal je dan net zien.

Vooral vanaf de bank zag het er kolderiek uit: een aaneenschakeling van hilarische momenten, een slapstick. Met als hoogtepunt de driehonderd-procent-kansen die er maar niet ingingen. Het was, kortom, een voetbalversie van Naked Gun.

En ach, als de werkelijkheid op fictie gaat lijken, is ook verliezen minder erg.

PS: Later hoorden we dat oc/StobJobUitzend speelde met een flink aantal invallers van een hoger team. We waren misschien minder slecht dan we dachten. Kans: 50 procent.