17 februari 2009

NEC – SCE 2:  4-5

Verslagen

Het eerste verslag van een zaalvoetbalwedstrijd van NEC 1 dat ik las, begon met de zin “Casper heeft mooie lichtjes in zijn auto.” Kenners zullen meteen de stijl herkennen van de nauwelijks bekende Nijmeegse prozaïst Van Hijfte. Een ander stuk ging volledig over een vage droom, waarin in ieder geval de elementen tandpasta en Paul Haaster voorkwamen. De zelfbenoemde historicus Van der Heijden en later de onbenoemde ironicus Schaafsma hebben de traditie voortgezet om een voetbalverslag niet volledig over de wedstrijd te laten gaan. Er is altijd wel veel meer te vertellen, dat minstens zo interessant is en meer tot nadenken stemt. Voetbalplaatjes, familierelaties, kroegbezoek, wijnkennis, communisme, de lijst wordt steeds langer.

Ik zal dus maar niet vertellen dat we tamelijk vroeg in de Henny Huismanhal aankwamen en daar twee teams van Union tegen elkaar zagen ballen. Iemand herkende Willem (dacht ik) de Beyer en natuurlijk liep ook de onvermijdelijke John van Enckevort in het veld, die niet zijn lange haren, maar wel zijn slanke postuur kwijt was. Dat de keeper van één van de ploegen ook regelmatig bij de tegenstander onder de lat stond en bij nog tig andere formaties van  Union laat ik ook maar achterwege. Misschien is het wel vermeldenswaard dat het vermoeden bestaat dat degene die onze shirt moest (laten) wassen altijd de laatste is die in de hal opduikt. Iets voor statisticus Erik en zeker voor webmaster Jan.

Gelukkig was de wedstrijd tegen de eeuwige opponent SCE niet om over naar huis te schrijven, zodat ik niet hoef te vermelden dat we door een goal van Erik met 1-0 voor kwamen en dat we dachten wederom naar 9-1 te counteren. Dat zou nog tot daar aan toe zijn, maar dat we kort na de rust met 4-2 achter stonden en we zo chaotisch en gehaast aanvielen dat we nauwelijks kansen creëerden, dat krijg ik echt niet uit mijn toetsenbord. Mooi natuurlijk dat Patrick uiteindelijk begreep dat er om de zwart-witte verdediging heen gedribbeld moest worden, zodat Casper kon scoren, en dat de SCE-doelman een hilarische blunder maakte waarna het nog even spannend werd, maar niet om in een verslag te verwerken. Ook al omdat we even tevoren niet stonden op te letten en er uit een vrije trap door SCE met een puntertje werd gescoord. Eigenlijk kunnen we volstaan met: 5-4 verlies en dan snel naar Trianon, waar we de nederlaag iets te snel vergaten en we weer een paar interessante onderwerpen aan bovenstaand lijstje toevoegden. Denk ik. Want ik schrijf “we”, maar was zelf niet aanwezig bij het drinkgelag. Ik kan dus niet typen dat de economische crisis het failliet betekent voor het westerse kapitalisme, dat Geert Wilders eens recht voor z’n geblondeerde raap gevraagd moet worden of zijn partij voor de vrijheid van iedereen staat, dat NEC 1-futsallers bovengemiddeld veel doen voor goede doelen of dat Sjoerd in Hart van Nederland met Fien nog enthousiaster overkwam dan met Gerard in Lingo.

Dit is dus een van de kortste en saaiste verslagen uit de historie van NEC 1.

Sorry.