12 januari 2009

NEC - SCE 4,   9-5

Het CMA-effect

Ik begin een steeds grotere hekel te krijgen aan afkortingen. Ze zijn dwaas. Neem nu onze eigen club, de Nijmegen Eendracht Combinatie, dat roept alleen maar vragen op. Onze eredivisie geeft wat dat betreft geen goed voorbeeld, met duffe namen als PSV (Philips Sport Vereniging) en Roda JC (Roda Juliana Combinatie). En wie weet eigenlijk wat AZ, ADO en NAC betekenen? AZ is de Alkmaar-Zaanstreek-combinatie, ADO is de afkorting voor het oubollige Alles Door Oefening en NAC maakt het wel heel bont, want de letters staan voor NOAD ADVENDO Combinatie, waarbij NOAD staat voor Nooit Ophouden Altijd Doorzetten en ADVENDO voor Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning. Tja, met zo'n naam zul je het niet ver schoppen in het moderne voetbal. Dit soort namen is een tijdlang erg populair geweest. Goedbedoelde, maar volstrekt misplaatste sociaal-wenselijke kneuterigheid. Leg zo'n naam maar eens uit in het buitenland, aan je toekomstige tegenstander in de Uefacup. Ze lachen zich dood. Toplubs hebben klinkende, recht-toe-recht-aan-namen als Arsenal, Milan, Madrid, Barcelona. Alleen PSV is internationaal een uitzondering. Maar om prijzen te winnen, zouden ze er beter aan doen hun naam te veranderen. Clubs-met-afkortingen (CMA's) beginnen elke wedstrijd met een achterstand.

Onze tegenstander van afgelopen maandag heeft ook een afkorting, namelijk SCE. De meeste voetballers weten wel dat SCE uit Lindenholt komt, maar hoe is dat met de naam te rijmen? Niet dus. SCE betekent Sport Club Excelsior en getuigt ook al van een bedroevend gebrek aan creativiteit. Excelsior is een Latijnse term die 'superieur' of 'uitblinkend' betekend (vergelijk het woord 'excelleren'). SCE is niet de enige club die de term heeft geclaimd, want de naam slaat ook op de eerstedivisionist uit Rotterdam en amateurclubs uit Maassluis, Schiedam, Rijssen, Moeskroen (B) en Roubaix (F). Ook is het een motorfietsmerk in Frankrijk, Duitsland, Engeland en de VS, een korfbalvereniging in Delft, een vroegere brouwerij in Gent en muziekverenigingen in Pijnakker, Winterswijk en Texel. Verder bestaan er negen plaatsen met die naam in de VS en Zuid-Afrika, meerdere automerken, kaassoorten, schepen, hotels in diverse grote steden, een Nederlands platenlabel en een ruimteschip in de serie Star Trek.

Daar zit je dan mooi mee, met zo'n naam. Altijd superieur moeten zijn, zonder dat je het wilt of misschien zelfs ook weet. Met dank aan de oprichters. Nou, superieur was Sport Club Excelsior allerminst. Na drie minuten stond het al 3-0, terwijl vijf van ons zeven de bal nog niet eens hadden aangeraakt. Jeroen en Remco deden het allemaal zelf: ballen afpakken, combineren en zelfs scoren vanaf eigen helft (Remco). Gestaag bouwden we onze voorsprong uit, enigszins gehinderd door dikke benen van schaatstoertochten (Erik en Paul) en mountainbiken (Remco), maar wel eendrachtig - en geholpen door het goede werk van gelegenheidskeeper Jan. In de tweede helft verzwakten we wat, waardoor SCE terugkwam tot 6-4, waarna we een tandje hoger schakelden en uiteindelijk uitkwamen op 9-5.

Nu zal SCE dankzij haar naam nooit hoge ogen gooien, voor NEC geldt eigenlijk hetzelfde. We zagen dat al in de eredivisie, waar CMA's zelden furore maken. Dan hoor je eerder thuis in de eerste divisie. Mijn eigen FC VVV van vroeger bijvoorbeeld: de afkorting VVV is al saai (Venlose Voetbal Vereniging), maar het voorvoegsel FC (Football Club) is dubbelop en volstrekt overbodig. En al helemaal een raadsel vormt de onlangs toegevoegde plaatsnaam, weer zo'n vreemde trend in de voetballerij, want de club heet nu voluit (vertaald): Voetbal Club Venlose Voetbal Vereniging Venlo. Andere teams die last hebben van het CMA-effect zijn RBC (Roosendaal Boys Combinatie), MVV (Maastrichtse Voetbal Vereniging), TOP Oss (Tot Ons Plezier Oss) en AGOVV (Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder).

Gegarandeerd dat Nooit Ophouden Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie ook spoedig zal terugkeren in de eerste divisie.

En wij? Wij blijven gewoon in onze derde klasse. Hoog genoeg om lekker te kunnen voetballen, laag genoeg om anoniem te blijven en ons niets aan te trekken van het CMA-effect.

Naschrift:

Ik heb me ooit laten vertellen dat AGOVV in eerste instantie de afkorting was van

Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging, en dat dat later vervangen is door Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder.

Sjoerd