16 december 2008

NEC – Sportrijk 1,  6-7

Kroegrijk

Jeroen gaat nog regelmatig uit, één keer per maand ongeveer. Veel minder vaak dan toen we jong waren, maar nog respectabel, zeker omdat we de Trianonbezoeken na het futsal niet meerekenen. Nu zijn die aantallen ook dramatisch teruggelopen, maar daarover een andere keer.

Laatst is Jeroen weer eens in De Fuik geweest, kroeg uit ons verleden, maar nog altijd populair onder studenten. Dat kan ik weten, want zelf was ik daar een jaar of vijf geleden ook met een vriend binnengedrongen. Het was eind december en we stonden tussen de takken van een immense kerstboom gedrukt bier te drinken. Praten was onmogelijk door het volume van de Nederlandstalige muziek, die ook nog eens luidkeels door het jonge publiek werd meegeschreeuwd. De kroeg deed zijn naam eer aan, we leken in de val te zitten.Veel kroegen van zoveel jaar geleden bestaan niet meer in de vorm waarin we ze kenden of zijn op zijn minst van naam veranderd. Bestaat Stretto nog of (Voorheen) De Rechter? Hoe vaak heeft De Stoof een naamswisseling ondergaan en waar is De Spiegel uit de Van Welderenstraat gebleven? Hoe heette Het Paleis vroeger en ach Café de Cantine, wat hebben we daar veel en vaak gezopen. Gelukkig zijn er ook vaste ijkpunten in alcoholisch Nijmegen: De Tempelier, Café Jos, De Blauwe Hand, 't Haantje, De Opera. En natuurlijk ons aller Trianon. Lang niet meer het paardenverversstation van de tram en ook niet meer het bruine café uit Vallende Ouders van A.F.Th. van der Heijden (geen familie), maar nog steeds Trianon, de plek voor een hapje en vooral een drankje voor alle leeftijden, geslachten en huidskleuren en religies. Of draaf ik nu door? Anderzijds zijn er ook leuke nieuwe kroegen. Zelf kom ik onregelmatig bij De Kroon en Meneer Dijkstra en ieder zal zo zijn voorkeur hebben. Jeroen gaat nog wel eens naar De Hemel (en ooit naar de hemel), omdat mevrouw Reijnders daar ergens werkt.

Jeroen was één van de NEC-ers die aantrad tegen Sportrijk 1. We misten onze ijkpunten Sjoerd, Patrick, Paul en Jan maar het overige zevental leverde een puike prestatie tegen deze sterke tegenstander. De doelmannen Wim (1e helft) en Gerard (2e helft) hadden het zwaar te verduren en moesten gezamenlijk negen goals incasseren, veel punters, die vaak tussen de benen van de keeper in het doel verdwenen. Maar het veldspel was fantastisch. Er werd sterk verdedigd, maar vooral uitstekend gecombineerd, resulterend in goede aanvallen, veel kansen en zes goals. De mooiste was van Cas, die een teruggelegde corner ineens snoeihard in de kruising ramde. Remco, de Meneer Dijkstra van NEC, maakte er twee, Jeroen ook en die zesde was ongetwijfeld van Erik.

Daarna in kleine getale terug naar het café. Keuze genoeg, maar het werd toch weer Trianon.