15 februari 2008

NEC - SCE 3:  7-4

 

Beleving

 

De hoofdrol in het vorige verslag, van Paul, was voor Jeroen. Een negatieve hoofdrol, vond hijzelf. De communicatiespecialist pur sang werd voor de voeten gegooid dat hij zichzelf uit de wedstrijd schreeuwde. Dit riep om een reactie en die kwam er ook. Jeroen maakte een 'klein opzetje' voor een workshop, onder de  titel ‘COMM U en IK ATIE’. Hij gaf alvast twee tips:

 

"TIP 1: Begin als het kan met een (oprechte) positieve opmerking alvorens een punt van aandacht te maken.

 

Voorbeeld 1: 'Fijn dat je me de bal inspeelt, maar speel deze de volgende keer in mijn voeten." Is positiever dan 'AAAAH, wat een kut pass.'

 

Voorbeeld 2: 'Paul bedankt voor de feedback in het verslag. Goed dat je me dit even laat weten. Was me er maar deels bewust van. De volgende keer mag je me dit ook wel persoonlijk vertellen." Dit is constructiever dan "Paul schrijft een matig verslag waarin hij op een slechte manier feedback geeft - bewust of onbewust - waardoor zijn teamgeno(o)t(en) gedemotiveerd kunnen raken'    en    'Omdat wij goede verslagen schrijven, viel zijn slechte verslag minder op. Als dit toch gevolgen zou hebben dan zoek je oorzaken. Maar als het geen gevolgen heeft, zie je veel door de vingers...'

 

TIP 2: Ben voorzichtig om zaken die gevoelig kunnen liggen bij de ander per mail te communiceren. Je weet nooit hoe bepaalde zaken geďnterpreteerd worden. Vooral ook als de mail gericht is aan iedereen en 1 persoon en plein public (terecht of onterecht) tot de orde wordt geroepen!"

 

Een lichte boosheid schemert door in de goede en enigszins hilarische voorbeelden. Precies wat Paul beoogde. En door de dreiging van een workshop zette Jeroen de rest van de ploeg weer op scherp. Dat waren slechts vier spelers die naast Jeroen hun opwachting maakten tegen de nummer 2 van de ranglijst SCE 3, want Wim, Jan, Sjoerd en Cas waren om uiteenlopende redenen afwezig. Er werd dus veel verwacht van het vrolijke vijftal dat zich wel meldde in de Hennie Huismanhal. En die verwachting kwam uit. De tegenstander probeerde ons te verwarren met veel ingestudeerde loopacties en snelle balcirculaties, maar we gaven geen krimp. Er werd strak verdedigd en bovendien razendsnel gecounterd, waarbij het opviel dat de steekpassjes van Paul zo akelig secuur waren, dat het leek of hij liniaal, passer en snelheidsmeter had meegenomen. En Patrick en Jeroen scoorden beiden met grote precisie. Gelegenheidsdoelman Gerard liet helaas een bal in de korte hoek door en liet er ook nog eentje uit zijn handen en over de lijn vallen, maar dat kon de pret niet drukken. Integendeel, met veel beleving werd de strijdwijze verder geperfectioneerd, hetgeen in fraaie goals resulteerde, met Pauls verre lob als hoogtepunt. En Erik beloonde een geweldige wedstrijd met een verdiend doelpunt, opnieuw op aangeven van Paul. We konden ons een hilarisch tegendoelpunt veroorloven. Jeroen speelde terug op Paul, die de bal komisch tussen zijn benen doorliet die traag het doel in hobbelde, omdat Gerard zich al breed aanbood. 7-4 was uiteindelijk de terechte overwinning.

 

In Trianon hoefde niet meer over workshops of communicatie in het veld gesproken te worden. Het kon meteen een stukje dieper: drank en vrouwen. Nee hoor, want Cas en Sjoerd waren er immers niet bij, het ging over de beleving van kunst, muziek met name, en of je dat zou kunnen of willen uitleggen. En of je niet van weldenkende mensen zou kunnen verwachten dat ze proberen boven het Bauer (Frans)- en Abraham (Vader)-niveau uit te komen bij hun muziekkeuze. Plat vermaak is voor kinderen, verstandelijk gehandicapten en demente bejaarden, maar anderen moeten moeite doen zich te verrijken met kunst van hoger niveau en niet te pas en te onpas inhaken in de polonaise of massaal "lalalalalalalalala!" lallen met z'n allen. Vind ik. Daarom zou het leuk zijn om een avondje te beleggen met NEC 1, waarbij je de mooiste 3 en slechtste 3 nummers laat horen die je kent, met argumentatie. Maar die laatste mogelijkheid is facultatief, want Patrick vindt dat je muziek moet beleven en niet uitleggen. Net als een fantastische futsalwedstrijd. Daar zit wel wat in.

 

Gerard