15 januari 2008

NEC - Tinnegieter 2:  9-5

 

Patronen

 

Een goede vriend van Paul en Jan heeft de cursus Avatar gevolgd. Twee citaten van de website: "Avatar is het meest krachtige, puurste zelfontwikkelingsprogramma dat beschikbaar is. Het is een serie ervaringsgerichte oefeningen die je in staat stellen jezelf te herontdekken en je bewustzijn af te stemmen op datgene wat je wilt bereiken." En: "Avatar helpt je om te onderzoeken wat er 'achter de schermen' van je bestaan schuil gaat en je niet-bewuste overtuigingen, die je leven maken zoals het is, te herontdekken." Vrij vertaald: door het doen van een aantal oefeningen ontdek je zelf welke overtuigingen je leven grotendeels bepalen. Door het loslaten van deze patronen kun je je leven anders inrichten, kwalitatief verbeteren, ook in relationele sfeer. Bij die vriend heeft het geholpen: hij heeft nu een veel beter contact met zowel zijn vader als met zijn ex, de moeder van zijn dochter.

 

Patronen zijn onmisbare hulpmiddelen op onze levensweg. Ze bieden houvast en geven de noodzakelijke structuur om niet in chaos ten onder te gaan. Maar patronen kunnen ook belemmerend werken en je vasthouden in bepaalde gewoontes, gedragingen en gedachten, die eigenlijk niet meer bij je passen. Of die je op zijn minst verhinderen om te onderzoeken hoe het ook anders zou kunnen. Vaak zijn het onvermijdelijke, oncontroleerbare gebeurtenissen die zo’n patroon doorbreken. Na een periode van teleurstelling, woede en rouw kan er een bevrijdende nieuwe kijk ontstaan, die je leven een positieve impuls geven. Dat klinkt allemaal zwaar, maar het kan ook iets kleins zijn. Zoals jullie weten heb ik geen auto meer en voor het vervoer van boodschappen heb ik nu fietstassen aangeschaft. Heerlijk! Mijn werkrugzak past er makkelijk in, waardoor ik ’s ochtends en ’s avonds met verlichte rug naar en van mijn werk fiets. Eerst nog met het idee dat ik iets vergeten ben, maar allengs met een bevrijd gevoel. Ook mijn voetbaltas kan ik in de fietstas proppen, zodat ik hem niet op het stuur hoef te leggen, zodat ik vrij kan sturen, schakelen en bellen. Tring tring!

 

In het veld hebben we met NEC 1 niet zo’n last van patronen. We spreken vooraf meestal wel af dat we Pauls Wet van het Winnende Balverlies weer gaan toepassen, maar in de praktijk doen we vaak maar wat en vertrouwen vooral op intuďtie, creativiteit en ervaring. Gelukkig maar, want we spelen vrijwel nooit in dezelfde samenstelling, zodat we weinig zouden hebben aan uitgedachte looplijnen, balcirculatiesystemen en wisselprocedures. En tegen mindere ploegen als Tinnegieter is het vrij simpel: geef Patrick zo snel mogelijk de bal, die dan door de verdediging slalomt en zelf scoort of, als het echt niet anders kan, een ander laat scoren. Negen keer ging dit trucje op en de verhouding was 7 :2. Die twee waren van Cas en Paul, beide met links binnenschoten. Een andere verdeling die avond was 3:3:3. Sjoerd, Paul en Patrick waren fit en speelden alle minuten mee, Cas, Jan en Gerard hadden fysiek ongemak en wisselden elkaar in hoog tempo af. En Erik, Wim en Jeroen waren om uiteenlopende redenen afwezig. De blessures worden zodanig belangrijk dat wij in mails elkaar aanduiden met het gekrenkte lichaamsdeel: de broers Jan en Jeroen Kuit, Cas Hamstring, Gerard Rug-Hart enne Leuke Wim. En inmiddels behoort Sjoerd Duim ook tot de selectie.

 

De derde helft kent sinds dit seizoen ook geen vast patroon meer. Alle varianten van “iedereen meteen naar huis” via “biertje in Beuningen” tot “doorzakken van z’n allen” komen voor. En ook de gespreksonderwerpen verschillen per avond. Kijk de “wedstrijd”verslagen er maar op na. En waarschijnlijk is de verslaggever door drankgebruik de helft nog vergeten op te nemen. Wat ik nog wel weet, omdat hij de link de volgende dag mailde, is dat Patricks dochters figureren in een clip op Youtube. Klik en geniet: http://nl.youtube.com/watch?v=u4fYwEZhSTw. En wie speelt een hele kleine bijrol? Inderdaad. Misschien is zijn overtuiging dat hij een popster gaat worden. Het is nooit te laat voor Idols, Dancing on Ice, Op zoek naar Evita of voor mijn part Boer zoekt Vrouw. En anders kun je nog altijd saxofoon gaan spelen.

 

Gerard