10 oktober 2006

NEC 1 - UniZVV3

Wie moet de nieuwe premier worden? En veel belangrijker: wie moet het kunstbeleid gaan bepalen? Allerlei theaterproducties die optredens geven voor tien bezoekers worden zomaar weggesaneerd. Mag dat? Hele symfonie-orkesten moeten verdwijnen, of in het beste geval fuseren met de concurrenten. Kan dat? Mag dat? Zijn kijk- of bezoekcijfers een doorslaggevende factor in subsidieverstrekking, is het potje van Joop van den Ende voor aankomend talent een charitatieve instelling of een instrument van het kapitalisme?

En ding is duidelijk: wij hebben eigenlijk nooit toeschouwers. Ja, vandaag hadden we er twee, eentje van zes en eentje van acht. Hebben wij met zo weinig publiek toch bestaansrecht? Of gaan de geldstromen hier anders? Laat de KNVB ons daarom geld betalen voor nieuwe wachtwoorden? Eigenlijk zou de bond ons, trouwe leden, in de watten moeten leggen, extra punten moeten geven, elk jaar trakteren op een kerstpakket. Nee, dan onze tegenstanders, die broekkies van UniZVV, die hebben nog geen recht van spreken. Speelden wij daar niet 15 jaar geleden ook bij? In een poging om toe te geven aan onze zucht naar statistieken, berekenden we in de kroeg onze gemiddelde leeftijd. Met de nodige inschattingen kon Patrick op zijn mobieltje becijferen dat we NU (dus vr Jan's 48ste verjaardag) al gemiddeld de 40 zijn gepasseerd! Om precies te zijn: 40,1. Proficiat, jongens! Merk overigens op dat we vorig jaar ook al over de 40 waren, dankzij de inbreng van Ren. Maar dat terzijde.

Affijn, de oudjes doen het nog heel behoorlijk. Op routine, zogezegd. De tegenstanders hadden een slappe Kratje 2-mentaliteit, terugzakken op eigen helft en wachten op de counter. Waar kennen we dat van? Hadden ze ooit gehoord van de Wet van het Winnende Balverlies? Helaas, voor de studentjes ging dat niet op. Wij waren op alle fronten sterker: beter veldspel, betere mentaliteit, beter samenspel. En betere ideen over de toekomst van Nederland, maar dat zou natuurlijk pas later op de avond werkelijk tot wasdom komen. Ondertussen deden ze wel hun best, maar waren onsportief in het appelleren voor een uitbal, waarmee de toon was gezet voor een stevige, fysieke pot. De scheids trad niet op, en als hij het al deed, was het in ons voordeel. We wonnen niet alleen op inzet en conditie, maar vooral op routine.

Patrick vier keer, Jeroen een weergaloze lob, Erik met een Casper-achtig doorkopbal na een perfecte uitworp van Sjoerd, het is gewoon een feest om met dit team te mogen voetballen. En het mag dan wel geen gesubsidieerde kunst zijn, het was toch wel heel goed, heren! Be proud!