20 december 2005

NEC - ZSW/Oriënt Plaza

 

Geheugenbedrog

 

Het geheugen blijkt niet altijd even feilloos. Professor Willem Wagenaar, hoogleraar experimentele psychologie, specialiseerde zich in de werking en betrouwbaarheid van het geheugen. Hij onderscheidt drie deelprocessen: de inprenting, de opslag en de reproductie. Bij alle drie kan wat fout gaan.

 

Vanmorgen aan de ontbijttafel zegt Inez: 'Papa, die meneer met die gele schoenen, die nummer drie, die leek een beetje op Tuur.' Inez heeft gisteravond op heel andere dingen gelet dan ik. Nu ze het zegt, ja, er was inderdaad een tegenstander met gele schoenen. En er was ook een tegenstander met nummer drie. Praten we hier over dezelfde speler? En leek hij op Tuur?

 

Gisteravond, in Trianon, hadden we een collectieve geheugenblokkade. Het ging in eerste instantie over Kalusha die als 38-jarige, meespelende coach van Zambia tijdens een interland uit een vrije trap in de laatste minuut de winnende goal heeft gemaakt. Sjoerd legde de link naar een andere kleurling die bij Feijenoord in de spits heeft gestaan, maar de naam ervan wilde bij ons maar niet opborrelen. Na een uur peinzen en flauwe namen noemen, moest Sjoerd zijn sms-maatje Martijn inschakelen om het raadsel te ontsluiten. Het was uiteraard Mike Obiku.

 

Inez neemt een slok sinaasappelsap en vraagt: 'Papa, hoe komt het dat jullie óók hebben gewonnen?' Na elke wedstrijd leg ik 's nachts voor de kinderen een briefje klaar met de uitslag. Dat willen ze graag. Maar vijf-vijf is voor het meiske nog een beetje ingewikkeld. Er moet toch altijd iemand winnen? Tja, met voetbal niet. Als je allebei evenveel goals maakt, dan speel je gelijk. Dat zijn de harde feiten. Maar hebben we nu een punt gewonnen of twee punten verloren? Daarover zijn de meningen verdeeld. De winst lag voor het grijpen, als we de overtalsituatie niet hadden verprutst, als René zijn been wat verder had uitgestrekt, als Jan de bal er alsnog in had gefrommeld, of als Casper de bal beter had geraakt. Maar aan de andere kant verdienden we het niet. Alleen dankzij Sjoerd bleven we overeind. En in de laatste minuut schoten zij nog tegen de paal.

 

Iedereen herinnert zich een andere wedstrijd. Het geheugen is onbetrouwbaar. We kwamen er na afloop niet uit wie wanneer welke goal heeft gemaakt. Doelpunten van Jeroen, Casper en Patrick drie keer, daarover bestaat geen twijfel. Maar hoe en in welke volgorde? Stootte Jeroen tegen iemands hoofd aan of kreeg hij een elleboog? Speelden we nu goed of juist niet? Volgens Yvonne hadden we de scheids mee, maar is dat wel zo? In het veld lijkt alles anders. Het was in ieder geval hard, de jongens waren onsportief, snel aangebrand, veel te fysiek, de scheids deed daar weinig aan. Beter geen scheids dan een slechte scheids? De jongens konden niet tegen hun verlies, jammer dat ze toch gelijk kregen.

 

Max knabbelt aan zijn boterham met jam. 'Papa, heeft de keeper van de tegenstander nog een klacht ingediend?' Ook Max, kersverse speler van Union F11, heeft kennelijk een heel andere wedstrijd beleefd. Heeft hij een aantal krachttermen vertaald naar een wat meer beschaafde uitspraak? Of heeft hij geheime onderhandelingen tussen keeper en scheids opgevangen? Weten ze meer over het onverwachte vertrekt van Cees Lok? Heeft de dikke keeper Caspers accu onklaar gemaakt? En is Eriks zoon nu voor Ajax, NEC of Beuningse Boys? Heeft André nu wel of niet sponsoring toegezegd? Is het slim van Huntelaar om naar Ajax te gaan? Gaat Patrick weg uit Zeist? Zijn vrouwen echt anders dan mannen? Tegen wie hebben we ook alweer gespeeld?

 

Inez: 'Ik vond jullie het allerbeste.'

Max: 'Niet, jullie zijn slechter dan Union.'

 

Auw, die zit. Dat was alweer uit mijn geheugen ontsnapt.

 

Paul