2 december 2005

NEC - Spero

Nijmegen, café Trianon, 19.35 uur

Traag druppelen de spelers binnen. Hoe lang is het geleden dat we allemaal drie kwartier voor aanvang aanwezig waren? Was zeker nog tijdens de Cantine. Sjoerd maakt zich druk. Patrick is er niet en Erik, die ons met zijn pausmobiel op zou halen, is ook nog niet gesignaleerd. Sjoerd belt Patrick – die zich thuis nog amuseert met de Sint – of hij zijn auto meeneemt. Als Erik toch op komt dagen blijken we plotseling met vier auto’s: behalve Sjoerd blijkt ook Jeroen gemotoriseerd. Een goed begin.

Elst, sporthal De Helster, 20.15 uur

De spelers van NEC en Spero wippen nerveus van het ene op het andere been. Een milde zwembadlucht valt van de tribunes naar beneden. Aanvoerder Paul wint geroutineerd de toss. Jeroen tikt de bal rechts opzij naar René. Als automatisch wil hij de bal terugspelen, maar ziet de weg geblokkeerd door een tegenstander. In een flits bedenkt René zich, kapt naar voren en speelt de bal terug naar Jeroen, die met een lichte heupbeweging een tegenstander op het verkeerde been zet en in één beweging terugspeelt op René. Onze linkspoot bedenkt zich geen moment en schuift de bal met een halve sliding achter de keeper. Nog nooit in de geschiedenis van het Nederlandse futsal was ooit een snellere goal te zien. Maar hoe snel? Vijf seconde? Zes?

Elst, sporthal De Helster, 21.10 uur

Acht blije, naakte mannen onder de douche. Ondanks de sterke druk van Spero, dat ons flink vastzette, behaalden we een klinkende overwinning. Na de snelle openingsgoal van René volgde Patrick met een klassieke Patrick-goal (dreigen, stapje naar rechts, droog schot), René nogmaals (na een snelle schoenenwissel), twee keer Jan (die volgens Erik daarmee in één wedstrijd zijn seizoenstotaal van vorig jaar evenaart), Gerard en wederom onze herboren Patrick. Met twee assists en een aantal fraaie reddingen heeft ook Sjoerd een belangrijk aandeel in de overwinning. De collectieve euforie brengt Jan in een filosofische bui, waarin hij de Wet van behoud van haar proclameert: als je ergens haar kwijtraakt, komt het ergens anders op je lichaam weer terug. Een quick scan onder de douche wijst uit, dat deze Eerste Wet van Jan alleen voor Jan zelf opgaat: wat hij op zijn kruin kwijtraakt, groeit aan op zijn rug.

Nijmegen, café Trianon, 23.12 uur

Met viltjes en asbakken wordt op de mahoniehouten cafétafel de eerste goal nagespeeld. Hoeveel seconden waren het nu eigenlijk? Eerder vijf dan zes. Ondertussen brengt Jan een discussie op gang over schijtfrequentie, knabbelt Paul behaaglijk aan de borrelnootjes, laat René zijn kapotte zaalvoetbalschoenen zien en probeert Gerard amechtig op Patricks mobieltje zijn allereerste sms-je te versturen. Dan komt de bardame aanlopen met de kroegtelefoon. Patrick valt bijkans van zijn stoel als hij aan de lijn het kloeke stemgeluid hoort van Cees Lok, die ons feliciteert met onze klinkende 7-3 overwinning. Verbluft kijkt Patrick naar zijn glas en bestelt een cola light. Onderwijl komt Pauline binnen om, vanwege dezelfde onwennigheid met nieuwerwetse media-apparatuur, Gerard mondeling mede te delen dat het sms-en is gelukt.

wordt vervolgd...