19 december 2000

Ui 1 - NEC 1, oftewel Het Schot

 

Gisteren speelde NEC1 tegen Ui. Ik heb vroeger ooit Frans gehad, en meen me te herinneren dat union ui betekent. Ik kan er naast zitten, maar dat lijkt me sterk.

Waarom deze ploeg zich in godsnaam Ui gedoopt heeft vraag ik me af. Ze speelden echt niet zo slecht dat de tranen je in de ogen sprongen. Dat de tranen bij Ui na 50 minuten wel spontaan opkwamen had geheel andere oorzaken en met hun spel hoegenaamd niet veel te maken.

Ui maakt een prima indruk: sterk aan de bal, snel, technisch, tactisch OK (al schoten ze, als ze het niet meer wisten, wel erg snel op goal), en toch wel mannetjesputters. (Alhoewel ze natuurlijk in het niet vallen bij de Michelinmannetjes van NEC1 (zie Boek NEC 100 jaar, blz 301).

Ondanks het goede spel van Ui stond het na 50 minuten desondanks 4-2. Voor ons , wel te verstaan.

Er zijn van die momenten in het leven dat je er bijna niet meer omheen kan: er moet meer zijn tussen hemel en aarde.

Zo'n moment vond 2 minuten voor tijd plaats.

Eenieder die hiervan getuige was, heeft god gezien, maar dan in de vorm van een afstandsschot.

 

Want was het een doodgewoon schot, geboren uit paniek? Een 13 in een dozijn zwiepzwaai ter opruiming?

 

Of was het een reeds zich in het onderbewuste gevormde gedachtespinsel, die zich, zo gauw het moment daar was , fysiek manifesteerde?

 

Wat ook de drijvende kracht is geweest achter het zojuist genoemde Schot, hij ging er in die bal, pardoes in het doel, juist boven de keeper, doch juist onder de lat.

 

Ik moet nu snel kinderen krijgen, want die moeten weer snel kinderen krijgen, zodat ik mijn kleinkinderen kan verhalen over vroeger, en wat opa op 19 december 2000 meemaakte.

 

Het Schot betekende de 3-2. Dat het daarna nog 4-2 werd , deed eigenlijk niet meer terzake, en deze laatste treffer had ook zeker een ode verdiend, ware het niet dat hij vooraf werd gegaan door zo een memorabele goal dat bij Ui de tranen in de ogen sprongen.

 

Paul, of wie of wat het ook was dat je voeten bediende, bedankt.

 

Jeel