Zuid-Afrikaanse gehaktschotel
IngrediŽnten voor 4 personen:
2 sneetjes oud witbrood, zonder korst
2 deciliter melk
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 Granny Smith appels
4 gedroogde abrikozen
400 gram rundergehakt
1Ĺ eetlepel chilipoeder
50 gram geschaafde amandelen
1 klein blikje tomatenpuree
3 eieren
1/8 liter slagroom
1 zakje geraspte kaas
Olijfolie
Cayennepeper
Zout
Materiaal:
Rasp, ovenschaal, braadpan

Tijd:
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 45 minuten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek het brood in stukjes en week die circa 20 minuten in de melk. Pel en snipper intussen de ui en de knoflook. Schil de appels en rasp ze grof. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en de knoflooksnippers circa 3 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak het rul. Roer de chilipoeder en zout naar eigen smaak erdoor en roerbak het geheel nog 1 minuut. Roer dan de appel, stukjes abrikoos, amandelen en tomatenpuree erdoor. Knijp het brood uit en roer het door het gehaktmengsel. Breng het mengsel pittig op smaak met zout en cayennepeper en schep het in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Klop de eieren los met de slagroom. Schenk het mengsel over het gehakt en bestrooi het geheel met de kaas. Bak de schotel in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Tip:
Het is leuk om de gehaktschotel in kleine ovenschaaltjes te serveren per persoon. Serveer er een frisse salade bij.