De Brits KorthaarGeschiedenis

De Britse Korthaar geldt als oudste van het Britse kattenras. Naar verluidt werd de Britse Korthaar door de Romeinen meegenomen naar Groot-Britannië, waar ze lang geïsoleerd leefden. De oorsprong van de, op een teddybeer lijkende, kat mag dan in de Engelse straten liggen, desondanks jagen de Britse Kortharen zelden meer op muizen. Zij worden al meer dan 100 jaar gericht gefokt. In het jaar 1871 werd zelfs de eerste Britse Korthaar in Crystal Palace gehouden als huisdier. Genoverdracht vond pas plaats na de beide wereldoorlogen. Om het slinkende bestand van de raskat en zijn type te verbeteren werden in de genpool alle Perzische en Chartreux katten opgenomen. Dit resulteerde in het feit dat de Chatreux en de Britse Korthaar steeds verder van type aangepast werden. De beide rassen worden zelfs in 1970 door het FIFe (Féderation Internationale Féline) samengevoegd, alle blauwe katten worden daarna als Chatreux bestempeld, alle katten met andere kleuren worden als Britse Korthaar bestempeld. Deze classificatie wordt in 1977 weer ongedaan gemaakt. Daarnaast, toen de Britse Korthaar vaak verward werd met de Chatreux, had de doelgerichte fok een verschillend uiterlijk gebruikt. De kruising met de Perzische kat had er bovendien voor gezorgd dat de lichaamsbouw van de Britse Korthaar kort en gezet is, terwijl het figuur van de oorspronkelijke Chatraux echter slank was, zoals van de meeste huiskatten. Door de kruising met de Perzische katten ontstond er per toeval ook de Britse Langhaar, ook wel bekend als ‘Lowlander’, een halflangharige variant van de Britse Korthaar. De Langharige Britse Kat wordt naar dezelfde rassenstandaard gefokt als de Britse Korthaar en onderscheidt zich door middel van zijn lange vacht. Net als de Britse Korthaar komt de Britse Langhaar ook uit Groot-Brittannië, heeft ook een evenwichtig, vriendelijk karakter en past zich makkelijk aan. Sinds de erkenning als ras in 1980 zijn Britse Kortharen nu vaak de ster op internationale kattenshows.

Karakter

De kat geldt als evenwichtig en mensvriendelijk. In de regel zijn het geen acrobaten, hun karakter heeft een rustige natuur. Vaak worden ze hierdoor als perfecte ‘huiskat’ aangeboden. Of het leven binnenshuis geschikt is voor de individuele kat hangt natuurlijk zowel van de persoonlijkheid van de kat af als van de stimulaties binnen het huis. Wanneer jouw kat uitsluitend binnenshuis leeft, is een afwisselende omgeving met veel krab-, speel en schuilmogelijkheden een must! Het spelen met mensen is essentieel. Katten zijn van nature roofdieren. Ook evenwichtige kattenrassen zijn inwendig nog steeds jagers – hierdoor vervelen zij zich ook snel bij een gebrek aan bijbehorende uitdagingen. Een ruimtebesparende mogelijkheid, om de wereld van jouw kat uit te breiden, is de zogenaamde ‘derde dimensie’. Het beste voorbeeld is een krabpaal, deze strekt zich niet alleen in de vier richtingen uit, maar ook naar boven. Katten klimmen van nature graag en observeren hun omgeving graag vanuit de hoogte. Indien je geen fan bent van krabpalen aan het plafond bent, kun je ook de planken vervormen om ze te laten blijven klimmen.

Uiterlijk

Met zijn ronde kop, zijn stabiele lichaamsbouw en zijn knusse vacht lijkt de Britse Korthaar op een teddybeer. Een uiterlijk dat overeenkomt met zijn karakter! De korte, dichte, makkelijk te onderhouden vacht van de Britse Korthaar, zijn korte, ronde kop met ronde oren en grote, gele ogen doet je direct denken aan een teddybeer… Een kat die je meteen wilt knuffelen! Geen wonder dat de Britse Korthaar tot een van de meest geliefde kattensoorten behoort. De Britse Korthaar is stabiel gebouwd. Ze groeien net als andere grote kattenrassen langzaam. In de regel is de Britse Korthaar niet voor zijn derde levensjaar volwassen! Vrouwtjes wegen dan tot 5 kilogram, mannetjes tot 7 kilogram. Hierdoor heeft de Britse Korthaar een hoge levensverwachting. Ze beschikken in de meeste gevallen over een goede gezondheid en kunnen bij een goede verzorging en voeding minstens 15 jaar oud worden. Veel kattenvrienden kennen de Britse Korthaar in klassiek blauw-grijs. Zelfs wanneer een blauw-grijze kat dit ras heeft, zal het niet met een Chatreux verward worden – zoals we al hebben opgemerkt komt deze fout niet meer voor. De kruising van Chatreuxkatten komt in de rasgeschiedenis van de Britse Korthaar veelvuldig voor. De vachtkleur van de Britse Korthaar laat vandaag de dag niets te wensen over, de katten zijn bekend in bijna alle kleuren!