Don Duyns (Haarlem, 1967), schrijver en regisseur heet u van harte welkom op zijn website lees verder

Voor mijn theaterteksten kijk ook op lira theaterteksten.
mannenmonologen nu verkrijgbaar:

bundel met Lang en gelukkig & Snorro, de gemaskerde held

een uitgave van het Rotheater
prijs: € 10,00
theaterboekwinkel.nl

snorro nu op tournee"

Snorro, de gemaskerde held

regie: Pieter Kramer

NRC: 'Dak gaat eraf bij feestelijk Snorro' Snorro is de waardige opvolger van Lang en Gelukkig, de theaterhit die het team van regisseur Pieter Kramer twee jaar geleden maakte voor het Rotheater.

Volkskrant: 'Niemand laat zijn eigen paard alleen in dit verkleedfeest' Tussen alle bordkartonnen cactussen en openritsende saloondeuren glijdt de Snorro van Dick van den Toorn vrolijk langs veranda's om soms onverwacht te stunten (met hulp van een stand-in).

Cultureel persbureau: Het verhaal van Don Duyns onder regie van Pieter Kramer speelt heerlijk ironisch met een mengelmoes van actualiteit, onderbroekenlol en populaire cultuur.
mannenmonologen Onlangs verschenen:

Mannenmonologen

Onmisbare lectuur voor elke man en een Aha-erlebnis voor alle vrouwen.
MANNENMONOLOGEN van aartsengel tot zakenman
Mannen zijn vreemde wezens. Ze lijken zelden na te denken, ruiken sterk naar verschraald bier en oude shag en kunnen met hun wapens menig roofdier verschalken. Toch zijn het ook watjes, smelten ze als was onder kundige handen. In deze bundel een dwarsdoorsnede in monoloogvorm van het door testosteron gedreven deel van de bevolking. theaterboek.nl

Voorlopig uitgespeeld:

Groeten uit den Ilp

met: Jade Hulscher en Dick van den Toorn, door tg. casco ism. het theaterproletariaat, Het systeem Anton Heyboer

Voor zijn tiende paradevoorstelling kruipt Dick van den Toorn in de huid van Anton Heyboer, kunstenaar, genie, man van vijf vrouwen en beroemdheid tegen wil en dank. Samen met schrijver/regisseur Don Duyns maakte Van den Toorn al stukken over o.a. Joop den Uyl en Benny Hill. Nu geeft hij gestalte aan de man die zei dat zijn grootste kunstwerk niet zijn beeldende kunst, maar zijn leven was.
Het Parool schreef: Een teder eerbetoon aan noncorformisme als levenshouding.
Peppers Weer op toernee:

Helden zonder glorie

door toneelgroep Het Volk
fragment uit de voorstelling
fragment uit de tekst
recensie
lang gelukkig Rond de kerst van 2009 als speelfilm:

Lang en Gelukkig

bij NLfilm ism. rotheater
Lang en Gelukkig (de familievoorstelling) van het RO theater.
Tekst Don Duyns, regie Pieter Kramer.

Lang en Gelukkig won de zilveren krekel voor beste jeugdvoorstelling.

Volgens de jury: Een waar theaterfeest, een spannende, ontroerende, bij vlagen hilarische ontmoeting tussen moderne versies van de welbekende sprookjesfiguren. De tekst van Don Duyns staat bol van scherpe verwijzingen naar de actualiteit. De hele zaal leeft, zingt, lacht en huilt mee. Op alle fronten is grote kwaliteit in huis: regie, spel, tekst, beeld, en muziek."
Dick van den Toorn (Knoop) won de gouden krekel beste individuele prestatie: De magische verbinding met het publiek in Lang en Gelukkig wordt door Dick van den Toorn belichaamd in zijn rol als Knoop. Deze rol maakt hem tot glunderende bondgenoot van vooral de kinderen.
Voor de Arlecchino 2008 is genomineerd: Hans Leendertse voor de rollen van prins en fee in Lang en Gelukkig van het RO theater. In zijn rollen als prins en als fee laat Leendertse de tegenkant van de lol en de kwetsbaarheid treffend zien. Daarmee komt bij hem de dubbele gelaagdheid van de voorstelling bij uitstek naar voren, aldus de VSCD Toneeljury.
Don Duyns Onlangs verschenen:

Buigen

CJP-magazine: Het boek beschrijft angsten die iedere theatermaker op ieder niveau en in iedere functie heeft. Juist deze herkenning maakt het lezen van dit boek aantrekkelijk. Als lezer sta je aan de zijlijn je hebt het te doen met Sam die steeds meer een hoopje ellende wordt en je bent erg blij dat jij niet Sam bent. Leedvermaak ten top; een absolute aanrader om te lezen.
De Volkskrant over Buigen: Sam Molenaar bereidt zich in deze roman voor op de premiere van de productie Het Geluk, en in die twee maanden tijd wordt zijn leven totaal ontwricht. Niet alleen als kunstenaar, ook als mens in allerlei gedaanten: man, echtgenoot, minnaar, zoon. Want ook Molenaars vrouw en vader spelen niet onaanzienlijke bijrollen. Duyns vlecht die twee lijnen soepel in elkaar, in korte hoofdstukken die zijn boek vaart en souplesse geven.
Het Parool over Buigen: In tegenstelling tot vrijwel alle andere theaterromans schrijft Duyns niet over het Grote Toneel met zijn roepatleten en willige naaistertjes, maar over het circuit van kleine zalen dat hij zo goed kent. Het biedt een even grappig als treurigmakend inkijkje in de wereld van het tweederangs theater in Nederland, in een vlot geschreven boek, met voor theaterliefhebber veel grapjes verborgen in de bijzinnen.
Vpro-gids over Buigen: Geen verhaal over volle zalen en bejubelde sterren, maar een geestige, kleine tragisatire over de droefenis van het net-niet-circuit. (..) Duyns voert je met zijn droogkomische stijl glimlachend van ramp naar ergernis en terug.
Jos Schuring over Buigen: Buigen bevat vele rake observaties en laat zich snel lezen. Het komt niet vaak voor dat een uitvoerende kunstenaar zo uitvoerig zijn eigen beroepspraktijk beschrijft. Dat Duyns dat dan ook nog eens met zo veel zelfspot doet, maakt dit boek aanbevelenswaardig.
Buigen verscheen bij Uitgeverij Contact.
Klik op de omslag voor een vergroting.
sarah en hij

NPS kort

Uitgekozen in de nieuwe reeks Nps kort: Sarah en hij. Naar een idee van Karien Noordhoff en Anne de Clerq (ook regie) Met onder andere Karien Noordhoff, Loes Haverkort, Eva van der Gucht, Juda Goslinga, Rogier Philipoom, Gijs Naber en vele anderen.
Produktie: IJswater films. Te zien op de nps
Peppers

stil nou eens!

Een voorstelling voor het tweetakt festival ism. tg. casco, met Juda Goslinga, Meral Polat en Reint van den Brink.
In première gegaan in maart 2007
foto: Moon Saris

de jaren twintig!! in congo

toneel over de grens
immer met moed

publicaties

Twee verhalenbundels, waar ik een kort verhaal voor schreef. In de ene bundel Immer met moed (Meulenhoff) verhalen van o.a. Nelleke Zandwijk, Sasja Janssen en Arie Storm, in de andere van Contact teksten over de feestdagen. Verder een bijdrage aan een bundel Voetbalverhalen.
hund

toneel

Hund, van Harm van Geel, regie Ine te Rietstap. Een stuk over een man, zijn jongere evenbeeld en magie. fragment