Wat is Windows Firewall?

Een firewall helpt u de beveiliging van de computer te verbeteren. Met een firewall kunt u de informatie beperken die op uw computer wordt ontvangen van andere computers. Hierdoor hebt u meer controle over de gegevens op uw computer en kunt u zich wapenen tegen mensen of programma's (met inbegrip van virussen en wormen) die proberen een verbinding tot stand te brengen met uw computer zonder dat u daarom hebt gevraagd.

Een firewall is een soort barrière die de informatie (vaak gegevensverkeer genoemd) controleert die afkomstig is van internet of een netwerk, en deze dan vervolgens de toegang weigert of deze doorlaat naar uw computer, afhankelijk van de instellingen van uw firewall. Zie volgende illustratie:

In Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) is Windows Firewall standaard ingeschakeld. (Sommige computerfabrikanten en netwerkbeheerders schakelen deze firewall mogelijk uit.) U hoeft Windows Firewall niet te gebruiken. U kunt elke firewall van uw keuze installeren en uitvoeren. Evalueer de functies van andere firewalls en beslis dan welke firewall het beste aansluit bij uw behoeften. Als u een andere firewall wilt installeren en inschakelen, schakelt u Windows Firewall uit.

Hoe werkt het?

Wanneer iemand via internet of een netwerk verbinding probeert te maken met uw computer, noemen we die poging een "ongevraagde aanvraag". Wanneer uw computer een ongevraagde aanvraag ontvangt, blokkeert Windows Firewall de verbinding. Als u een programma uitvoert dat gegevens moet ontvangen via internet of een netwerk (bijvoorbeeld een programma voor expresberichten of een netwerkspel voor meerdere deelnemers), vraagt de firewall u of u de verbinding wilt blokkeren of de blokkering wilt opheffen (toestaan). Als u besluit de verbinding toe te staan, zorgt Windows Firewall ervoor dat er een uitzondering wordt gemaakt zodat de firewall u niet hoeft lastig te vallen wanneer het programma in de toekomst gegevens moet ontvangen.

Als u bijvoorbeeld expresberichten uitwisselt met iemand die u een bestand (bijvoorbeeld een foto) wil toesturen, vraagt Windows Firewall u of u de blokkering voor de desbetreffende verbinding wilt opheffen zodat de foto op uw computer kan worden ontvangen. Als u via internet een netwerkspel voor meerdere deelnemers wilt spelen met vrienden, kunt u een uitzondering toevoegen voor het spel zodat de firewall de gegevensstromen voor dat spel laat passeren.

Hoewel u Windows Firewall kunt uitschakelen voor specifieke netwerk- en internetverbindingen, vergroot u hiermee het risico dat de beveiliging van de computer wordt omzeild.