Topvondsten


Compleet PijlgewichtEen compleet bronzen pijlgewicht, datering ca. 1350 gevonden door Bertie.

Medusa


Een grote schijf (falura) met hoofd van Medusa, diameter 9 cm. Datering 1e eeuw na Chr. Gevonden door Harold.

Gouden Romeinse Munten


Gouden Romeinse munt een aureus van Titus Vespasianus, gewicht 7,4 gram 79-81 n.Chr. gevonden door Gerrit Glezer met een Laser Rapier metaaldetector.


Aureus 8 v. Chr. AVGVSTVS-DIVIF CCAES AVGVSF Gewicht 8 gram, diameter 18-19 mm. Gevonden door Leon.

Gouden Ring


Gouden ring gevonden door Etienne Houben in Frankrijk ook met een Laser Rapier metaaldetector.


Kokerbijl

Ik heb hem gevonden in het veen in overijsel. hij is aangemeld bij de R.O.B. het bijzondere van deze bijl is dat op het moment ik hem vond de hele schacht nog gevuld was met hout van de steel.ik heb het hout goed nat gehouden anders zou het hout uit-
drogen.het hout is via c14 datering onderzocht.het bleek eikehout te wezen gemaakt uit een tak.de datering was 800vc. nog een bijzonderheid is de typische versiering. de grote rondelle(zoals de geleerden het noemen)bleek ook bijzonder omdat er in nederland nog geen bijl bekend was met deze grote rondelle,uniek dus voor nederland.
Vinder: GerwinQuinarius

Klein Keltisch zilveren muntje met een gewicht van 1,093 gram. Een Quinarius die geslagen is in de 1e eeuw v. Chr. in Midden-Duitsland (Hessen).
Het muntje wordt toegeschreven aan de Germaanse stam Vangiones.

Dit muntje is gevonden door Paul in Empe, een dorpje in de omgeving van Zutphen.

V.z. een gestileerd menselijk figuur die twee ringen draagt.
K.z. paard naar links met het hoofd naar rechts.


Romeinse armbanden
Romeinse armband van glas; grafgift.

Romeinse oorbellenRing


Een tijdje geleden vond ik een mooie gouden, onlangs ook beschreven in het blad van de DDA. Het is een ring gedateerd 700-900 met een afbeelding van een christelijk kruis omgeven door een vierpas met waarschijnlijk daarop stylistisch afgebeeld ...?.De inleg is van niello, een blauw/zwart soort emaille.


Naar de herkomst en voorstelling van dit type ring wordt momenteel onderzoek gedaan (samen met o.a. het British Museum) door het Streekmuseum in Burgum,waar de ring ook wordt tentoongesteld.Een volledige beschrijving staat op deze site (onder het kopje "nieuws").

Deze ring was echt beginnersgeluk want ik had mijn detector(Garrett Treasure Ace 100 van fl. 495,= !) nog maar net 6 weken. Hierna heb ik ook nog diverse mooie vondsten gedaan met deze detector o.a romeinse zilveren denarii, diverse schijffibula's, bronzen kruisje(jaar 1000) ed. Voor mij een teken dat niet alleen de detector de vondsten bepaald, doch dat het vaak ook een kwestie van goed zoeken is. Met vriendelijke groet, Johan Postma.

Profaaninsigne

Een profaaninsigne uit ongeveer 1375-1400. Het insigne is van lood/tin. De diameter is ongeveer 20 mm. Aan de achterkant is nog te zien waar de loden naald heeft gezeten. Hij is gevonden aan de ijssel bij Kampen. Met vriendelijke groeten, Ben Heldoorn.
Lakzegelstempel


Een tinnen lakzegelstempel uit 1450-1500. De naam die er op staat is Berent Tollener en in het midden zijn huismerk. Het sterretje boven op de stempel moest bij stempelen naar boven gehouden
worden zodat het huismerk niet op de kop kwam te staan. Deze zegelstempel is gevonden in stortgrond dat vrijkwam bij een nieuw te bouwen brug/weg tussen Kampen en IJsselmuiden. Vinder; Ben Heldoorn.

Zilveren Lakzegelstempel


18e eeuwse zilveren lakzegelstempel vermoedelijk gedragen door een vrouw (ovaal stempel). Gevonden door Roelof.

Zilveren schoengesp


Een zilveren schoengesp uit eind 1700. De gesp is 48 MM breed en 68 MM lang. Er is 2 keer het meesterteken GCF ingeslagen en verder de initialen A.B.R.S. Het meesterteken is van Gerhardus Cornelis Fels. Geboren in het jaar 1746 te Anholt (Duitsland). Overleden in het jaar 1828 te Kampen. Hij is eerst zilversmid in Doesburg geweest en later in Kampen. De gesp is gevonden in baggerslib uit de IJssel bij de nieuw te bouwen brug. Vriendelijke groeten, Ben Heldoorn.

Gouden ring

Gouden ring, diameter 2,5 cm, datering 800-900 gevonden in Miedum op een net omgeploegde akker, bijvondsten waren o.a. 2 Romeinse munten. Deze ring is hoogst waarschijnlijk afkomstig van een Viking. Andere exemplaren zijn niet bekend.
Pelgrimsinsigne en pelgrimshoorntje

Samen met een inmiddels overleden collega-zoeker, gingen we enkele jaren geleden een detectordagje organiseren. Na enig speurwerk in boeken, kwamen we te weten dat er zich in Oostende een verdwenen dorp situeerde. Enkele uren verder en wat benzine minder rijk, bevonden we ons op de vermoedelijke site. Uiterlijk weinig te merken van een dorp. Enkele losse huizen, verder allemaal wei- en zaailand. Op een gemaaid maisveld even prospectie gedaan. Een overvloed van scherven, pijpekopjes en andere oppervlaktevondsten die je op een "goede" plek vind. We zaten dus op de juiste plek. Even met de plaatselijke bewoners gepraat en zo kwamen we te weten dat we niet de eerste zoekers waren. Toch even proberen, dachten we. Ik probeerde plaatsen te zoeken waar men nog niet gezocht had en probeerde zo even een droogstaande gracht. De wanden daarvan waren niet begroeit, dus ideaal. Op het einde van de dag had dit geresulteerd in enkele opmerkelijke vondsten, waaronder het pergrimshoorntje en het insigne. Ook enkele vingerhoeden en andere spullen. Deze plaats is inmiddels het decor van archeologische opgravingen, dus zoeken zit er helaas niet meer in. Op zoek dus naar andere goede zoekplaatsen. Groetjes, Kurt.

Napoleon Ring


Deze ring heb ik gevonden langs een wandelpad bij een oude visvijver in Kerkrade. Het is een ring van koper en van een munt van Napoleon III gemaakt hij is best nog in goede staat er zit een beetje zwarte patina nog op en is maar een heel klein beetje aangetast er staan geen stempels of andere merken in. Ik weet niet of hij uit de tijd van Napoleon III is of later is gemaakt. Groetjes Leon Gorissen.


Zilveren gesp, ringbroche


Zilveren gesp, ringbroche; hoogte=25 mm, breedte= 23 mm. Voorstelling, hartje met kroon en kruislings twee pijlen. Zonder keurmerk of meesterteken. Datering?
Daalder van 30 stuivers Utrecht


Daalder van 30 stuivers(Delm.1086,V.109.4) Gewicht: ca.15,88 gram. Gehalte 0,906 Voorzijde; proviciewapen met kroon, gehouden door 2 leeuwen. CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT Keerzijde; De 7 wapens van het Bisdom, het ridderschap en de stad Utrecht en van Amersfoort, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Montfoort. MO. NO.ORD.TRAIECT jaartal 1685.
Penning


Penning van Boudewijn de eerste (BALDWIN I) bisschop van Utrecht 1069. Gevonden door Paul, Neem ook eens kijkje op zijn homepage
Tastbaar Verleden
Pelgrimsinsigne

Een pelgriminsigne, waarschijnlijk is het een afbeelding van St. Servatius. Datering 1350-1400. Ook in het boekje "Heiligen uit de Modder" in Zeeland gevonden pelgrimstekens staan enkele gelijkende exemplaren afgebeeld hier dateert men deze vondsten van voor 1532. Het afgebeelde exemplaar is gevonden door Jerry in de omgeving van Leiden.Knoopkandelaar

Een knoopkandelaar uit de 15de eeuw, materiaal; brons. Gevonden door Allan in de omgeving van Bleiswijk.

Pelgrimsinsigne

Een pelgriminsigne (onze lieve vrouw), het Amersfoort insigne met aan de ene kant de naam Amersfoert en aan de andere kant van het insigne in Romeinse letters MCCCCXLV wat betekent het jaartal 1445 het jaar waarin de bedevaart begon. De voorstelling is een vrouw die een mariabeeldje uit de stadsgracht haalt. De insignes werden tussen 1475 en 1525 vervaardigt en verkocht. Aan 1 zijde ontbreekt een pootje met waaier. Identieke exemplaren staan afgebeeld in het prachtige boek "Heiligen Uit De Modder", materiaal tin-loodlegering. Dit exemplaar is gevonden in stortgrond.


Spiegelinsigne Aken

Spiegelinsigne Aken uit ca. 1300-1400, diameter 9 cm, materiaal tin.
In Aken waren in de 15e eeuw de zgn. spiegelinsignes populair. Naast diverse voorstellingen werden er spiegeltjes verwerkt in deze insignes. Deze spiegeltjes waren bedoeld om de beelden van de getoonde relieken op te vangen en vast te houden, zodat de pelgrim dit met zich meedroeg. Het insigne is gevonden in afgevoerde grond, afkomstig uit het centrum van Dordrecht.


Twee identieke Gelijkarmige Fibula's


Enige tijd geleden kreeg ik een mailtje van Jeroen hij had een gelijkarmige fibula gevonden gelijkend op het exemplaar dat ik zelf enkele jaren geleden had gevonden.
Fibula op foto boven; Gevonden door Ben.
Fibula op foto onder; Gevonden door Jeroen.

Mijn verhaal stond in het verenigingsblad van de Detector Amateur, februari 1997 nr. 31 hieronder volgt het verhaal van Jeroen.

De fibula is in de omgeving van Utrecht gevonden vlakbij een aantal oude stroomruggen. Op de akker lag voornamelijk huisvuil uit de 16e tot de 20e eeuw en de vondst van de fibula was dan ook meer dan een verrassing. Achteraf gezien is het heel goed mogelijk dat er in dit gebied voorwerpen uit dit tijdsbestek gevonden kan worden. De fibula lag op een spa diepte in de zware klei en is in een mooie staat.
Het is een Bronzen Karolingische gelijkvormige fibula met diep uitgesneden christelijke motieven, rijkelijk versierd met lichtblauwe steentjes (8 nog in de fibula aanwezig) Hij is verguld geweest met goudfolie wat je op sommige delen nog kan zien. De ijzeren angel is verroest, maar de rest van het sluitwerk zit er duidelijk op. Een soortgelijk Fibula is gevonden door een andere detectoramateur; Ben.(Ben's Zoekpagina)


De gesp (op de foto) is een type dat gemaakt is tussen 1100 en 1450. Hij is van brons en is verzilverd, of vertint. Maar aan de glimmende delen te zien is het zilver. De fibula en gesp zijn op de zelfde akker gevonden alleen ver van elkaar (en op verschillende dagen).
Ik heb sinds kort een Whites XLT, maar de Classic III heeft me deze mooie vondsten opgeleverd.
Groeten, Jeroen.
Degen


De degen is gevonden in baggerslib uit de kom van IJsselmuiden. De stadsarcheoloog zegt dat het een spaanse degen is en heeft het voorwerp gedateerd +- 1590. Het handvat is van gevlochten geel koperdraad en aan het uiteinde zit een versierde knop. De degen is gevonden door R. Snoeijer.

Gouden Munt


Gouden munt Napoleon II, 20 franc 1868 gevonden door een collegazoeker.

Gouden Munt Dubbele Albertijn


Gouden munt, dubbele Albertijn van Albert & Elisabeth (1598-1621) 1602, Doornik diameter 28 mm. De Munt is gevonden op een grondstort bij Rotterdam door Jeroen Vogel. Determinatie; K.P.K. en Arie van Herwijnen.
Pijlgewicht


Pijlgewicht zonder tekens, datering 1275-1350. Vindplaats; Kampen. Gewicht: 2 lood (25,984 gr) Aan de bovenkant zitten cirkels en een kerf om het in elkaar vallen van de gewichten te vergemakkelen. Gevonden door een collega zoeker. Met dank aan Ritzo Holtman (determinatie, gewogen en foto).
35 Romeinse munten
Deze 35 Romeinse munten heb ik niet allemaal samen gevonden, maar wel dichtbij elkaar, waarschijnlijk door de ploeg verspreidt. Eigenlijk was het puur toeval dat ik deze hoeveelheid munten vond. Ik had nooit gedacht op deze akker of zelfs in deze Gemeente Romeins materiaal zou vinden. Dit maakt de vondst natuurlijk veel interessanter want in enkele boeken staat beschreven dat de Romeinen hier nooit zijn gekomen. Samen met mijn broer Gaetan hebben wij dan het tegendeel bewezen. 24 van deze munten zijn gedetermineerd van 11 munten was de kwaliteit helaas te slecht voor een determinatie. Datering: hoofdzakelijk 2e eeuw, materiaal brons het zilveren exemplaar is een denarius van Trajanus de andere bronzen munten zijn o.a. van Faustina, Hadrianus. Gevonden door Arnaud en Gaetan.
Muntschatje


Muntschatje: oorspronkelijk bestaand uit 8 muntjes, twee exemplaren waren te zwaar beschadigd. 1 x stuiver Leeuwarden 1580, 2 x twintigste Phillips daalders 1573/1576, 2 x groot Phillips de Schone 1482 - 1506 en 1 x stuiver Phillips de Schone
Het muntschatje vond ik op het pad van een kapbosje in Ruigahuizen. Ik had dit bosje al vaker doorzocht maar kon er eigenlijk nooit iets vinden. Ik was op weg naar een bouwland achter het bosje en had mijn detector (Garrett gtax 1000) aangezet om zo bijna rennende daar te komen. Plots hoorde ik een signaal op een plek waar ik en een zoekmaat al veel vaker gezocht hadden. Ik dus graven en dacht in eerste instantie dat ik rotzooi had gevonden totdat ik met mijn nagel over de zijkant van de "troep" ging en zo allerlei schijfjes ontwaarde! Ben als een speer naar huis gereden en heb de muntjes daar in een citroenzuurbadje schoongemaakt. Als je dan die muntjes later schoon hebt dan komt een van de leukste dingen van het zoeken en dat is het determineren. Maar soms kom je zelf niet verder en dus dan moet je naar het K.P.K. daar hebben ze de rest gedetermineerd. De munt van Maurits v. Saxen komt van een stukje grasland en was eigenlijk een van de eerste "grote" zilveren munten die ik gevonden heb mijn zoekmaat had daar meer mazzel,die vond een gouden munt van Elizabeth uit 1600 die 4cm breed is en 3mm dik! Ook die is aangemeld. Wij hopen op dit bewuste terrein nog meer vondsten te doen. De pech is alleen dat de grond zeer sterk gemineraliseerd is waardoor de detector positieve dingen negatief aangeeft! Volgens ons ligt er nog wel wat maar moet je alleen de goede detector voor zulke omstandigheden hebben.
Maurits v Saxen 1553 1/4 TalerMaximinus Pius 200-300 nc?Denarius van Elagabalus 218-222 na Chr. gevonden door Antonio het resultaat van zorgvuldig schoonmaken want in eerste instantie leek het gevonden dik aangekoekt muntje op een koperen exemplaar. Met behulp van tandartsgereedschap en silverdip en veel geduld werd dit mooie resultaat verkregen. V.z; IMP ANTONINVS PIVS AVG en aan de keerzijde staat een zwevende victoria met een krans in de handen en aan de voeten 2 schilden en in het veld een ster er omheen staat VICTORIA AVG. De echte naam van deze keizer was Varius Avitus Bassianus geb.205 in Emesa /Syrien. Als zijn legioenen hem na de geweldige overwinning op Macrinus tot keizer benoemen gaf hij zich zelf de Marcus Aurelius Antoninus Pius. De geschiedschrijvers beschrijven hem later als Elagabalus(de steen aanbidder el jabal=arabisch:de steen)naar een syrische cult, die hij tot Romeinse staatsreligie verklaarde. Zijn leven schreef Lampridius, was zo vals als zijn naam, na 4 woelige jaren kwam men tegen hem in opstand en bevrijde ze Rome van deze geestelijke zieke man,de 18 jarige werd samen met zijn moeder doodgeslagen en onthooft en daarna in de rivier de Tiber gegooid.
80 jaar oude muntvondst
Op een hoog gelegen stuk grond in de Vechtvallei bij Hardenberg werd ca. 80 jaar geleden een potje met munten gevonden. De vinders hebben deze 3 munten gehouden het andere deel van deze schatvondst werd meegegeven aan de burgermeester de vinders hebben nadien het restant van de schatvondst nooit meer terug gezien. Erwin, kreeg de overgebleven drie munten onlangs onder ogen toen men mij vroeg of ik er belang bij had, aangezien we bezig zijn met het schrijven van een boek over de geschiedenis van Rheeze/Diffelen (buurtschappen bij Hardenberg, Salland). We proberen nu te achterhalen wanneer (ergens in de dertiger jaren waarschijnlijk) ze gevonden zijn. We hebben kranten vanaf 1902 en dat zijn er heel veel om door te pluizen.. maar misschien hebben we geluk en vinden we een melding van de vondst. Deze munten staan ook in de vraagbaak onder Sallandse munten en zijn alsnog aangemeld bij het K.P.K. Met dank aan; Erwin Wolbink, secr. Historische Vereniging Hardenberg.
Topvondsten uit Biervliet


Voor mijn werk moet ik vaak naar Terneuzen. Iedere keer als ik langs Biervliet reed dan zag ik dat ze aan de rand flink aan het graven waren. Na Een aantal maanden ging ik in Zeeuws Vlaanderen zoeken na een tip van de archeologische dienst. Het viel daar een beetje tegen dus ik dacht ik ga een keer in Biervliet kijken. Daar aangekomen zag ik dat ze al bijna weer klaar waren. Er was nog een deel waar het open lag. Dat zou een soort van veedrinkput worden. In de randen van de put zag je dat de bovenste laag zeeklei was en onder die laag van een meter, begon het veen. Tussen die twee lagen in zat een afvalpakket dat in ieder geval van voor 1406 ( de grote overstroming van Biervliet) moest zijn. Na een aantal uren zoeken op het kleine stukje had ik een muntgewichtje en 2 gespjes. De week erna kwam ik weer terug, de week ervoor had ik nog een signaal wat zo diep lag dat ik het niet had opgegraven. Ik dacht dat ga ik nu toch maar opgraven. Na wat zoeken had ik het signaal weer en begon verder met graven. Van een diepte van ongeveer 60-70 cm diep kwam de kandelaar. Ik dacht eerste dat het niet zo bijzonder was, maar na determinatie en taxatie door een expert schrok ik me rot. Dit was devondst van mijn leven. De twee weken erna ben ik nog 2 tot drie keer terug geweest. Detector op zijn aller gevoeligst gezet en alle kleine signaaltjes opgegraven. In totaal kwamen er 3 leuke insignes, een huistempeltje (cardamili), 8 tinnen penninkjes, een bladgouden bijbelbeslag, 2 riemtongen, wat fragmenten van insignes, een kinderringetje, een tinnen fluitje in de vorm van een vis, een mooie broche, 4 leuke tinnen gespjes, 2 muntgewichtjes en heel wat ondefinieerbare gebruiksvoorwerpen naar boven. En dat allemaal op een oppervlakte van nog geen 10 vierkante meter. Helaas ligt er momenteel 2,5 meter water op de laag en is er niet meer te zoeken. Voor mij was dit echt een topzoekplaats met topvondsten in overvloed. Groeten Michiel.
De vondsten en hun datering;
1) Middeleeuwse kandelaar datering ca. 1200.
De vondsten 2 t/m 5 alle datering ca. 1350.
2) Insigne hoofd.
3) Huistempel.
4) Insigne vis.
5) Vaandelinsigne (piekeniertje).
Voor meer vondsten van deze vindplaats en van andere vindplaatsen. Neem eens een kijkje op: http://people.zeelandnet.nl/mida/ zie ook linkenpagina 1.
Gouden KeelknopenMateriaal: min. 18 karaats goud.(kan ook 22 zijn volgens de edelsmid) Datering : ca. midden 18e eeuw (gedateerd door stadsarcheoloog Alexander Jager) Hoogte en diameter: ca. 20 mm per knoop. Het hele setje met tussenring is 47 mm lang. Geen meestertekens aanwezig. Bewerkt bloemmotief met filigraandraad. Keelknopen werden gebruikt om de kraag van het overhemd dicht te doen van streekkostuums, klederdracht.. Je moet het zien als een manchetknoop maar dan bij de keel. Deze werden overigens niet door de gewone man gedragen want daar waren ze in die tijd te prijzig voor.
Zilveren LakzegelstempelDatering : ca. midden 18e eeuw. Diameter: ca. 20 mm. Hoogte ??? oorspronkelijk zat er een houten handvat aan helaas is dit handvat vergaan. Geen meesterteken, voorstelling een wapen met huismerk en daarboven de letters C.H. Wie de eigenaar was is nog onbekend.
Bronzen BorstbeeldEen bronzen Romeins borstbeeldje.

Afgelopen zaterdag, 22 juni heb ik een geweldige vondst gedaan met mijn detector. Na lang graven met een veel te klein schepje in veel te dikke klei trof ik op 40cm diepte iets aan. In eerste instantie dacht ik dat het een bierblikje was en stond op het punt om het gat weer dicht te maken. Tjonge, ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Ik wordt er nog zenuwachtig van als ik er aan terug denk. Ik groef dus door en kon even later een het ding uit de grond trekken. Ik geloof dat mijn hart een paar keer oversloeg en plofte bij de eerste aanblik van de vondst met mijn kont in de natte klei. Opeens had ik een beeldje in mijn hand van ongeveer 10cm. Een buste van een vrouw figuur, dat was duidelijk. Veel details kon ik al waarnemen ondanks de klei en de oxidatie. Een mond, mooie neus, ogen, een helm, golvende haren. Opslag verliefd. Mijn eerste gevoel was, '"dit is Romeins". Ik kon mijn ogen niet geloven en kreeg een soort giechelbui over mij heen. Natuurlijk belde ik direct Pauline om te vertellen wat ik gevonden had. Ik was behoorlijk zenuwachtig want de detector had nog geen 10cm verderop nog een heel duidelijk signaal gegeven. Ik begon al te graven voordat ik had opgehangen. Een paar minuten later trof ik een halve bol aan, zwaar beschadigd en geen idee wat het was en of het iets was. Steeds kijkend naar het beeldje ben in een grote cirkel rondom de vindplaats nog gaan zoeken naar meer. Je weet maar nooit. Meer dan een stuiver uit 1960 vond ik niet en besloot snel naar huis te gaan om het beeldje van klei te ontdoen. Na veel poetsen met een tandenborstel kwam het beeldje eruit zoals je op de foto kan zien. Is het niet prachtig en onvoorstelbaar dat je zoiets uit de grond kan halen. Na het poetsen en een drankje voor de schrik ben ik op internet gaan zoeken naar wat het mogelijk zou kunnen zijn. De helm met de neus en de ogen er op (op de foto niet goed te zien) komen overeen met alle afbeeldingen die ik van de godin Athena heb gezien. Dus dat is duidelijk. Een soortgelijk beeldje ben ik niet tegen gekomen. Ik heb verschillende instanties en archeologen gemaild met de vraag of ze het kunnen determineren. Ik heb drie reacties binnen. Twee daarvan zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk Romeins is en die ander heeft een vermoeden dat het uit een latere periode komt. Wat het uiteindelijk ook mogen zijn het is een topvondst die je eigenlijk pas naar vele jaren zoeken zou mogen vinden. Nog even voor de duidelijkheid; dit was pas de vierde keer dat ik met het apparaat op stap ging.

Ondertussen ben ik al wat meer te weten gekomen over het beeldje. Het is inderdaad Romeins en stamt uit de eerste of tweede eeuw. Een reactie van een conservator van het Limburgs Museum. "Je vermoeden is waarschijnlijk juist: het gaat om een Romeins beeldje (geappliceerd) voor kast of wagenbeslag. De afbeelding toont gelijkenis met die van de godin zoals die op Romeinse munten is afgebeeld. Volgens literatuur is de Romeinse equivalent voor Athene: Minerva Het materiaal is brons, en het beeld is zeer sterk geoxideerd. Datering: eerste/tweede eeuw. Ik raad aan het beeldje door een professioneel metaalrestaurator te laten behandelen. En de beste bewaarmethode is het beeldje in te vriezen in een diepvriezer tot de metaalrestaurator er naar kijkt." Ik heb nog meer reacties gekregen van deskundigen die het zelfde zeggen. Geweldig hoor om zoiets te vinden.

Op aanraden van de Provinciaal Archeoloog van Gelderland ben ik langs geweest bij museum Het Valkenhof in Nijmegen. Behalve het beeldje had ik ook een halve bol meegenomen. Deze lag op nog geen 30cm verwijderd van het beeldje. Ik ging ervan uit dat het niets met elkaar te maken had, maar had het toch voor de zekerheid meegenomen. Nu blijkt wel degelijk dat de halve bol onderdeel is geweest van het beeldje. De bol heeft een diameter van 6cm en past precies op de rug van het beeldje. Volgens de metaalspecialist is het gemaakt van lood met een heel dun laagje brons. Men concludeerde dat het niet om een Aplique gaat maar om een Romeins schuifgewicht uit de laat eerste eeuw na Christus. Het totale gewicht van het beeldje met de bol is ongeveer 1,5 kilo wat neer komt op 5 lybra (Romeinse ponden). Wat het beeldje betreft; het is niet van massief brons maar het is gevuld met lood. Ze waren erg te spreken over de kwaliteit van het beeldje (zowel qua afbeelding als de staat waarin het verkeerd). Er moet natuurlijk wel het een en ander aan oxidatie worden weggehaald en dat zou wel eens een kostbare zaak kunnen worden. Tot zover de up-date over Athena/Minerva.

Met vriendelijke groeten, Jan-Willem.
Byzantijnse Bel en Romeinse Fibula
Twee vondsten uit het buitenland; De bronzen bel is waarschijnlijk Byzantijns, volgens een "bel-deskundige" maar het zou voor mij net zo goed laat Romeins kunnen zijn. Ik houd het op 4e tot 6e eeuw na Christus, vindplaats vermoedelijk Hongarije/Bulgarije.

En een compleet Romeinse fibula. Met dank aan Nico.
Echte Rekenpenning


Deze in Maastricht gevonden penning is een vroege Franse rekenpenning, geslagen voor de rekenkamer van de koning. Op zowel de voorzijde als keerzijde vinden we een wapenschild met twee horizontale banen in een vierpas. Het wapenschild schijnt in gebruik genomen te zijn in 1285, zodoende kunnen we deze rekenpenning plaatsen in de regeringsperiode van Philips IV (1285-1314)dus een echte "rekenpenning". De penning wordt beschreven bij Mitchiner onder nummer 349-350 (M.MITCHINER, Jetons, Medalets & Tokens. The Medieval Period and Nuremberg (vol.1) (Londen 1988).
Gouden Tientje


Dit is mij topvondst van dit jaar. Ik heb het afgelopen jaar en paar mooie zilveren munten gevonden waaronder de dubbele vuurijzer die hier op de vraagbaak staat, maar mijn klapstuk van dit jaar is een gouden tientje van Willem de eerste uit 1840. Gevonden met een c.scope 660.
Gevonden door Marcel.
Leeuwendaalder


Op 18 Januari 2003 heb ik een Leeuwendaalder uit 1639 gevonden van de provincie Gelderland. Deze munt heb ik op een Maisakker gevonden in de omgeving van Zutphen. Gewicht 27,68 Gram, gehalte: 0,750. Voorzijde: Ridder met helm met pluim naar rechts kijkend met wapen voor zich, waarop klimmende leeuw. MO.ARG.PRO.CO(N)F(OE).BEL.(G).GEL Keerzijde: Klimmende leeuw naar links.CONFIDENS.DNONONMOVETVR 1639. Afmetingen; diameter=40 mm, dikte=3 mm. Henk Haggeman.
Tabaksdoos


Toen ik deze tabaksdoos vond was hij dicht en hij rammelde dan slaat je hart wel even over hoor. Thuisgekomen schoongemaakt met water en zeep, het tabak wat erin zat werd hierdoor prut [misschien wel te snel geprobeerd om hem open te maken]. De scharnierpen die van ijzer is ging stuk maar zoals op de fotos te zien is zat er toch wat leuks in. De doos komt uit ongeveer 1740 en de tekst luid: NEEM DEN TIJD EN LEER DE WERELD KENNE. Die avond vond ik ook nog enkele duiten en een gouden ring uit dezelfde tijd. Ed.
Gouden RingGouden RingZegelstempelGouden DukaatGulden


Deze vondsten heb ik 2 jaar geleden gedaan op een net geploegde akker. Ook mijn zoekmaat heeft hier mooie dingen gevonden. Ik heb hier alleen al 400 duiten gevonden en veel gespen etc. Dit was dan met recht een top locatie. De gouden munt is een dukaat van Gelderland. Het lakstempel wordt nog onderzocht maar is waarschijnlijk Fries. Sietse.