Loden Hanger!


onbekend


Vragen/beschrijving van Maarten:


Het voorwerpje is 4 cm lang en 3.5 cm breed en heeft een loodachtige kleur. Het is vrij zwaar en het metaal is hard! Met een beetje fantasie kan men de letters wel ontcijferen maar je weet nooit of je het wel goed hebt. Het lijkt een hanger maar eigenlijk is het daar te zwaar voor. Op de voorkant staat een kroon , dat is zeker!!. Alle info is welkom. Groeten, Maarten.
Reaktie's van Tom en Bruno.

Dit is eigenlijk een 17e eeuws productlabel. Deze loden werden door de ambachtslieden aan hun product bevestigd als indicatie van de herkomst en kwaliteit (in feite een soort reclame en keurmerk!). Een vergelijkbaar iets is een lakenlood. Maar hierbij speelde ook een verplichting vanuit het gilde een rol. Dat kan bij dit lood ook best zo geweest zijn. Herkomst van deze loden is zeer moeilijk te achterhalen omdat iedere stad honderden ambachtslieden kende met ieder hun eigen merk. Het is in ieder geval een mooie vondst van goede kwaliteit. Groeten, Tom.

Ik kwam nog wat aanvullende informatie tegen omtrent de loden hanger van Maarten; Aan de heldere uitleg van Tom kan ik nog toevoegen dat de gekroonde N staat voor Northeim (Duitsland). 100% hetzelfde lood staat beschreven in Mitchiner nr. 3002. Groeten, Bruno Janson.


Reacties, ideŽn, opmerkingen t.o.v. deze vondst of andere mail naar BEN


terug naar vraagbak